Kuršumlijska policija podnela prijave protiv 17 lica zbog kršenja mera vanrednog stanja

0

Za povrede odredbi koje se odnose na zabranu kretanja na javnim mestima, odnosno van stanova, prostorija i objekata za stanovanje u stambenim zgradama izvan domaćinstava, a koja se odnose na lica starija od 65 godina prema tri lica koja su navršila 65 godina podneta su nadležnom prekršajnom sudu tri zahteva za pokretanja prekršajnog postupka, gde su u sva tri slučaja navedena lica oglašena krivim za učinjeni prekršaj.

Što se tiče zabrana odnosno ograničenja kretanja radnim danima u vremenu od 17.00 do 05.00 časova kao i u periodu od petka od 17,00 do ponedeljka do 05.00 časova, a koja se odnose na lica ispod 65 godina života, podneta su 14 zahteva protiv 17 lica za izvršene prekršaje, gde će u dva slučaja vođenje prekršajnog postupka biti nastavljeno u redovnoj proceduri, dok je u jednom slučaj u izrečena opomena, a u 14 slučajeva izrečena novčana kazna u propisanom zakonskon okviru. Što se tiče strukture krivičnih dela, u dva slučaja je podneta krivična prijava iz člana 248/1 krivičnog zakonika RS, nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije, u skraćenom postupku gde su lica uhapšena i sprovedena nadležnom Osnovnom javnom tužilaštvu u Кuršumliji. U jednom slučaju jednom licu je izrečena mera zabrana napuštanja mesta boravka u trajanju do tri meseca, dok je u oba slučaja postupak u toku.

Trenutno se u aplikaciji samoizolacija na području opštine Кuršumlija nalazi 69 lica, od kojih se devet lica nalaze na bolničkom lečenju. Od početka uvođenja vanrednog stanja u jednom slučaju prekršena je mera samoizolacije u vezi čega je podneta krivična prijava nadležnom OJT-u.

Na zahtev Doma zdravlja u Кuršumliji pružena je jedna policijska pomoć radi sprovođenja jednog lica do privremene bolnice u studentskom centru u Nišu koja je protekla bez problema.

Iz svega navedenog može se zaključiti da većina građana iz opštine Кuršumlija poštuje naložene mere, nema većih okupljanja građana. Policijski službenici policijske stanice u Кuršumliji preduzimaju sve zakonom propisane mere i radnje iz svoje nadležnosti u cilju potpune primene i poštovanja naloženik mera Vlade RS, a koje se tiču svih parametra i naloga Vlade RS, naročito u pogledu kontrole „policijskog časa“, držanje distance – propisanog odstojanja građana koji čekaju u redovima, kontrolu lica preko 65 i 70 godina, kontrolu kretanja i okupljanja na javnim površinama – javnim parkovima, kao i površinama namenjenih za rekreaciju i sport, i protiv svih građana koji se ne pridržavaju navedenih mera podnose se adekvatne prekršajne ili krivične prijave, navodi se u saopštenju policije iz Kuršumlije.

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here