Kuršumlijski socijalisti protiv promene imena srednjih škola

  8

  Opštinskog odbor u Кuršumliji razmatrao je aktuelno stanje u Кuršumliji sa posebnim osvrtom na Odluku Vlade Republike Srbije o osnivanju Кuršumlijsko – podujevske gimnazije u Кuršumliji i ukidanju Gimnazije u Кuršumliji i Gimnazije u Podujevu, kao i Odluku o osnivanju Кuršumlijsko – podujevske ekonomsko tehničke škole u Кuršumliji i ukidanju Ekonomske škole u Кuršumliji i Tehničke škole „Đura Đaković“ u Podujevu.

  Duga tradicija kuršumlijskih srednjih škola (Gimnazija u Кuršumliji osnovana 1962. godine, Ekonomska škola osnovana 1954. godine) koje su obrazovale generacije učenika iz Кuršumliji i Toplice, od kojih su mnogi bivši učenici danas ugledni intelektualci i stručnjaci, predstavlja temelj za obrazovanje i opstanak dolazećih generacija učenika koje žele da nastave školovanje pod postojećim nazivom:

  GIMNAZIJA КURŠUMLIJA I EКONOMSКA ŠКOLA КURŠUMLIJA

  Uvažavajući donete Odluke Vlade Republike Srbije, smatramo da je naša obaveza i dužnost da kao odgovorni i savesni građani Opštine Кuršumlija reagujemo i iznesemo stav, da ovakve odluke nisu u interesu, pre svega učenika, njihovih roditelja, profesora i radnika škola.

  Naime, neshvatljivo je iz kojih razloga i sa kakvim ciljem se kuršumlijske srednje škole ukidaju i spajaju sa srednjim školama iz susedne opštine Podujevo. Donete odluke izazvale su nezadovoljstvo građana Opštine Кuršumlija, kao i brugu za budućnost naših učenika u okviru sistema obrazovanja budućih novoformiranih srednjih škola, sa u najmanju ruku čudnim nazivom.

  Pozivamo ovom prilikom sve nadležne institucije da u okviru svojih nadležnosti reaguju na način da se donete Odluke još jednom razmotre, da se nađe adekvatno rešenje koje bi podrazumevalo da Gimnazija Кuršumlija i Ekonomska škola nastave sa radom pod nazivom koji nosi tradiciju dugu više od 60 godina, navodi se u saopštenju OO SPS Kuršumlija.

  8 KOMENTARA

  1. Prosvetno razgraničenje

   U jeku debate i pokušaja naše političke i društvene elite da razmrse Gordijev čvor kosovskog problema i obezbede svetlu budućnost svojim potomcima, nedostatak adekvatnog, za obe strane zadovoljavajućeg rešenja, a saglasno značaju problema, baca jednako veliku senku sumnje na visok kredibilitet, koji su viđeniji Srbi sticali svojim briljantnim političkim rešenjima, u ne tako dalekoj prošlosti.
   I taman kad smo pomislili da nam nema spasa, saglasno više puta ponavljanom istorijskom šablonu, u najvećoj muci, pravo iz naroda, iznedri se pojedinac, junak epskih razmera, nudeći rešenje koje svaka objektivna analiza, bez imalo rezerve, mora okarakterisati kao spasonosno.
   Naime, u vreme kada tapiju svemogućeg razmrsivača svih naših čvorova, čvrsto ali u isti mah i jako senzibilno, drži predsednik Republike, na javnu scenu svojim briljantnim rešenjem stupa N.N. um našeg državnog aparata. Kako logika nalaže, visoka koncentracija intelektualnih sposobnosti nagomilanih u našem Ministarstvu Prosvete, višedecenijsko investiranje u kadrove i uspešna reforma našeg obrazovnog sistema, u odsudnom momentu opravdava sav uložen napor i produkuje rešenje dostojno velikih političkih umova.
   Tasovi vage, mereći do sada ponuđene odgovore teritorijalnog razgraničenja, razmene teritorija Sever Kosova – tzv. Preševska dolina i dalje su u žestokoj neravnoteži. Čekajući da se ista, zbog siline kojom su ova rešenja stavljena na merenje, smiri, u merni paket, jednakom silinom a maestralnim potezom gore pomenutog N.N uma, ulazi i invetivno rešenje razgraničenja srednjih škola, gimnazije i ekonomske, na relaciji Kuršumlija – Podujevo. Kakav manevar!
   Objektivna analiza
   U uslovima masovnog iseljavanja stanovništva sa teritorije opštine Kuršumlija i saglasno tome konstatnog smanjenja broja učenika koji pohađaju ovdašnje osnovne i srednje škole, prekomponovanje glomaznog lokalnog obrazovnog sistema postaje neminovnost. S tim u vezi, sasvim je logično i krajnje korisno ponuditi deo kuršumlijskih škola kosovskim Albancima, razgraničiti ih na srpski i kosovski deo, i na taj način obezbediti trajno blagostanje. Ovakvim manevrom, jednim udarcem, nastavljamo sa efikasnom reformom obrazovanja i dajemo ključni doprinos rešenju viševekovnog problema na relaciji Srbi-Albanci. Kuršumličani, bez da ih iko pita, u ime viših državnih ciljeva, daju komad svoga mesa, ali bez kapi prolivene hrišćanske krvi, što je u ovom sudbonosnom momentu, složićete se, niska cena za ono što dobija naša voljena država.
   Dakle, win-win situacija, što bi rekli Englezi. Ostaje samo da veliki broj Kuršumličana, koji u potrazi za hlebom hrle u glavni grad, po njegovom pronalaženju, potrebe za obrazovanjem ostvare u nekom od delova beogradske prve, druge, devete gimnazije, a koji će se formirati po sličnom principu prosvetnog razgraničenja.
   Neka dugo traje kuršumlijsko-podujevska gimnazija, živela Prva beogradsko-kuršumlijska!!!

  Napiši komentar

  Please enter your comment!
  Please enter your name here