Kuršumlijsku Banju niko neće

0

Tokom prvog kruga privatizacije banja u Srbiji, za kupovinu Kuršumlijske Banje, odnosno Zavoda „Žubor“, niko zvanično nije dao ponuda. Tokom ove godine ponovo će se ponuditi potencijalnim investitorima ova banja, ali je malo verovatno da će neko uložiti novac u obnavljanje ovog banjskog lečilišta koje pretvoreno u ruinu.

Razlog za manjak interesovanja za preuzimanja Zavoda „Žubor“ u Kuršumlijskoj Banji je pre svega taj što je objekat koji se prodaje u katastrofalnom stanju nakon godina propadanja, a drugi, ne manje bitan je taj što je istekla dozvola za eksploataciju lekovite vode koju je imao Zavod pa potencijalni investitor nebi mogao da koristi lekovitu vodu, a za eventualno dobijanje nove dozvole bi morao da čeka veoma dugo.

Stručnjaci procenjuju da je postojeći objekat Zavoda „Žubor“ toliko ruiniran da nije isplativo ulagati u njegovu sanaciju i adaptaciju, pa čak da je jeftinije da se izgradi novi, nego da se u postojeći ulaže jer već deset godina propada.

Sa druge strane, u okolini Zavoda “Žubor” već godinama nekontrolisano teče lekovita voda koja je kontaminirala okolno zemljište i potkopala nekadašnje vile koje su su se pretvorile u runine sklone padu.

Lekovita voda u Kuršumlijskoj Banji poplavila okolinu Zavoda "Žubor"
Lekovita voda u Kuršumlijskoj Banji poplavila okolinu Zavoda “Žubor”

I dok su za druga banjska lečilišta u Srbiji koja su kad i Kuršumlijska Banja dati na prodaju prošle godine bilo zvaničnih ponuda za preuzimanje kako od strane domaćih biznismena, tako i od strane stranih kompanija, za Zavod „Žubor“ nije bilo nijedne zvanične ponude.

Inače, Kuršumlijska Banja je pre nego što je pre deset godina prestala sa radom bila jedna od najpoznatijih banja ne samo u Srbiji, već i u bivšoj Jugoslaviji i njen rad datira od dvadesetih godina prošlog veka.

U Kuršumlijskoj Banji, odnosno Zavodu „Žubor“ koji je bio okosnica razvoja ove banje bilo je zaposleno više od stotinu radnika, a sada u ovo, nekada uspešno banjsko lečilište živi tek dvadesetak stanovnika, a banja je avetinjski prazna sa propalim, urušenim vilama koje su nekada bile ponos kuršumlijskog kraja.

(Autor: Miloš Ivanović, urednik Top Novosti)

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime