Kvantitativna analiza lokalnih medija u Topličkom okrugu

0

Praćenjem rada pomenutih portala u prva četiri meseca projekta utvrđeno je da se većina medijskog sadržaja svodi na zvanična saopštenja lokalne samouprave, javnih preduzeća i institucija kulture, obrazovanja i drugih ustanova.

Manji, zanemarljiv (ali značajan) deo čine prilozi u produkciji samih medija.

Čak 90% objavljenog sadržaja na portalima Prokuplje online, Prokupačke vesti i Prokuplje vesti čine izveštaji i saopštenja. Nešto manji procenat imaju portal Toplica press (85%) i Topličke vesti (80%) i  Prokuplje na dlanu (70%).

Nakon seminara koji su održali novinari Top novosti početkom oktobra 2020. godine na kom su prisustvovali novinari sa nekih od navedenih portala, ustanovljeno je da je došlo do izvesnih promena u izveštavanju i produkciji sadržaja.

Najveći pomak primećen je na portal Prokuplje na dlanu (umesto 30%, čak 45% sadržaja bilo je posvećeno istraživačkim temama). Korak napred napravili su i novinari portala Topličke vesti (25% priloga bilo je istraživačke prirode, za razliku od prethodnih 20%).

Nažalost, neki mediji nisu iskoristili priliku da prođu kroz obuku što se evidentiralo i kroz rezultate (primera radi, na Prokuplje online nije bilo novih istraživačkih reportaža u protekla dva meseca).

Kvalitativna analiza lokalnih medija u Topličkom okrugu

Glavna svrha projekta „Unapređenje profesionalnog novinarstva u Toplici“ bila je da se novinari usmere na neka zanimljiva pitanja iz okruženja i pozabave ozbiljnijim istraživačkim temama.

Posebno interesantne reportaže urađene su o ljudima koji svojim angažovanjem (ili hobijem) unapređuju zajednicu.

Tekst je napisan u okviru projekta „Unapređenje profesionalnog novinarstva u Topličkom okrugu”, koji se sufinansira iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime