Laketić zatražio status grada za Prokuplje

1
Foto: Služba za odnose sa javnošću Opštine Prokuplje

Narodni poslanik Darko Laketić zatražio je status grada za opštinu Prokuplje u Narodnoj skupštini Republike Srbije, saopštava Služba za odnose sa javnošću Opštine Prokuplje.

Kao jedan od podnosilaca Predloga Zakona o izmenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije, Laketić je inicirao da i Prokuplje uz opštinu Bor po hitnom postupku dobije status grada. Ovo su sada jedine dve opštine koje kao sedišta Upravnih okruga još uvek nemaju status grada, koji pruža znatne prednosti u teritorijanoj organizaciji Republike Srbije.

– Ne treba  zapostaviti činjenicu da se Toplički okrug nalazi duž administrativne linije sa Kosovom i Metohijom, što mu daje značajnu ulogu i u bezbedonosnom  smislu. Uzimajući u obzir da postoje posebni ekonomski, demografski i geografski razlozi, Prokuplje treba da dobije status grada – rekao je u republičkom parlamentu narodni poslanik Darko Laketić.

Značajan priliv investicija koji se očekuje u 2018. godini i planiranje budžeta okružnih sedišta sa statusom grada jedan od najvažnijih razloga za donošenje ovog Zakona po hitnom postupku. Svako odlaganje moglo bi samo da nanese štetu u vidu gubitka investicija, usporenog razvoja našeg kraja i daljeg odliva stanovništva, naročito mladih i obrazovanih ljudi.

Utvrđivanje statusa grada za opštinu Prokuplje predstavljaće pomoć u stvaranju uslova za više investicija i bolji ekonomski razvoj. Iz prokupačke opštine pojačan je odliv stanovništva, posebno mladih i stručnih ljudi ka centralnim područjima države i dalje van Srbije. To se nepovoljno odražava na pravilan regionalni razvoj zemlje. Unapređivanje statusa naše lokalne samouprave doprineće njenom razvoju i punom korišćenju privrednih, kadrovskih i prirodnih kapaciteta i stvaranju uslova da postane značajan privredni i ekonomski centar u ovom delu naše republike, navodi se u saopštenju Opštine.

1 KOMENTAR

  1. Kakve veze ima Kosmet sa status grada? Bolje da zabranite zakonom prodaju Siptarima! Ili da zabranite da uzimaju pasose ovde u Prokuplju! Mi ovaj problem nismo imali oko Siptara pre jedno 20 godina, sada od jednom dolaze da kupuju ovde, zasto??

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime