Lepa žena u uniformi: Strojevim korakom kroz život

19

Biti žena u vojsci danas više nije tako nemoguće i nedostižno, ali je to ipak poziv koji traži mnogo odricanja. Izazov, uzbuđenje i lično zadovoljstvo nadomešćuju sve ono što je u ovom poslu teško, kaže Marija Čapkunović, žena koja već sedam godina radi kao profesionalni vojnik u Kuršumliji.

Foto: Marija Čapkunović, privatna arhiva.

Marija je prva žena vojnik u porodici, a trenutno i jedini, jer kako kaže ni među njenim rođakama, a ni rođacima nema vojnika. Vojni poziv opisuje kao svakodnevni izazov i balansiranje, jer nije baš uobičajeno da žena u jednom trenutku misli na to šta će spremiti za ručak i kad će pokupiti veš, a već u sledećem na naoružanje i strojev korak.

– Moja porodica, pogotovo deca, u početku su teško prihvatala to što sam često odsutna. Odbolovali smo svaki moj teren ili dežurstvo. Međutim, sada su već veliki i sve to im je postala rutina – kaže Marija.

Kako su je na prethodnom poslu okruživale samo žene, bilo joj je neobično da se navikne na pretežno muški kolektiv. Sada uživa veliko poštovanje kolega, a sa nekima se druži i privatno. Rad sa muškarcima opisuje kao bolji, jer su oni manje sujetni i uvek spremni da pomognu.

Svoje profesionalno iskustvo nedavno je obogatila i učešćem u mirovnoj misiji u Libanu.

Mirovna misija kao neponovljivo iskustvo. (Foto: Marija Čapkunović, privatna arhiva.)

– U mirovnoj operaciji u Libanu provela sam šest meseci. To je ogromno iskustvo za jednog vojnika. Upoznavanje raznih ljudi, različitih nacija i njihovih kultura i običaja. Kada smo bili gosti Kinezima za njihovu Novu godinu igrali smo Užicko kolo na priredbi i svi su bili oduševljeni. Inače, u Libanu narod jako voli Srbe, zbog našeg vedrog duha i neposrednosti – kaže Marija.

Foto: Marija Čapkunović, privatna arhiva.

Kao pravi primer upravo tog istog vedrog duha i neposrednosti, Marija važi za jednog od najboljih vojnika u svojoj kasarni. Sebe smatra snažnom ženom, ali kaže da to ipak nije samo zbog posla kojim se bavi.

– Svaka žena koja je majka poseduje ogromnu snagu, ljubav i strpljenje. Za stvaranje čoveka potrebna je nadljudska snaga i to mogu samo žene – kaže Marija.

Ova majka, supruga, vojnik i drug, ipak zaustavlja dah kada obuče uniformu, zato i ne iznenađuje što je na nedavnoj manifestaciji „Dan otvorenih vrata“ u kuršumlijskoj kasarni ispred njenog borbenog vozila bila najveća gužva.

19 KOMENTARA

  1. SAMO LEPO OD NJIH NEMA NISTA ZNAM IZ ISKUSTVA…MNOGE SU DOSLE ZBOG SIGURNOG POSLA A SEM TOGA BOLOVANJE TRUDNICKO,TE DOBILA TE NIJE PA OVO PA ONO…NIJE UNIFORMA ZA ZENSKO DA JE HTEO BOG TAKO DA BUDE ,MUSKI BI RADJALI A ZENE ISLE VOJSKU I RADILE ONO STO MUSKO RADI.TU NEMA RAVNOPRAVNOSTI NIKAKE MUSKO JE MUSKO ZENSKO JE ZENSKO ZNA SE ZASTA JE KO.

  2. Sadvim je normalno da I zene nose uniformu ,ali je rizicno of mo guceg rata, zbog tsko lijepe djevojke.Tako lijepu djevojku zarobiti, tesko bi neki drzavnik oslobodio, jedino ako bi to bilo sa Hrvatskom dok je zena vladar ili Njemacka.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime