Litija kroz Prokuplje uoči slave Sveti Prokopije

0
????????????????????????????????????

Proslava gradske slave Sveti Prokopije počeće crkvenom svenarodnom Litijom na dan uoči slave, u petak 20. jula. Litija kroz grad po prvi put je prošla ulicama Prokuplja prošle godine, posle skoro 80 godina.

Litija će krenuti od crkve Sveti Prokopije u 19 sati i predvodiće je njegovo preosveštenstvo vladika niški Arsenije, nakon služenja prazničnog bdenija u hramu. U litiji učestvuju sveštenstvo i vernici, crkveni i dečji hor, pripadnici vojske i policije, predstavnici Topličkog okruga i Opštine Prokuplje , folkloristi u narodnim nošnjama, građani.

Svečana povorka će gradom proneti ikonu sa likom Svetog Prokopija i mošti Svetog Đorđa koje se čuvaju u jedinoj prokupačkoj crkvi sa imenom sveca po kome je grad dobio ime. Litija će se na putu od crkve zaustavljati na tri mesta u gradu, gde će vladika Arsenije čitati sveta Jevanđelja i molitve za zdravlje, mir i spasenje.

Pozivaju se građani opštine Prokuplje da  učestvuju u  crkvenoj svenarodnoj litiji i da svi zajedno u zdravlju i radosti proslavimo slavu našeg grada, Svetog Prokopija, naode iz Opštine Prokuplje.

Svečana akademija povodom gradske slave biće održana u petak, 20.jula u  Domu kulture, sa početkom u 20 časova.

Pored  Litije , Prokopovdanska akademija je najsvečaniji deo programa kojim se obeležava gradska slava. I ove godine na Akademiji će biti dodeljena Plaketa Sveti Prokopije i pohvalnice koje se tradicionalno dodeljuju najzaslužnijim pojedincima za  izuzetan doprinos razvoju našeg grada.

Najnovije vesti iz Prokuplja, možete pročitati OVDE

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime