Ljubav Drainca i Bagrjane – inspiracija umetnicima!

0
Foto: Vladimir Gašević; Služba za odnose sa Javnošću Opštine Prokuplje

Glumica Marija Đajić iz Trebinja oduševila je Prokupčane svojom monodramom „Na dan svođenja računa“, kojom je vrlo emotivno ispričala priču o ljubavi dva velika pesnika, Radeta Drainca iz Srbije i Jelisavete Bagrjane iz Bugarske, prenosi Služba za odnose sa javnošću Opštine Prokuplje. Monodrama je odigrana u Narodnom muzeju Toplice.

Monodrama, koja je autorski master rad ove talentovane glumice, bazira se na poetičnom odnosu između srpskog pesnika Radeta Drainca i bugarske pesnikinje Jelisavete Bagrjane, a radnja je smeštena u Sofiji 1930. godine.

– Rade Drainac je moj omiljeni pesnik. Otkrila sam ga na drugoj godini studija. Sam istraživački proces trajao je godinu dana i bio je jako uzbudljiv, jer sam želela da uđem u sve pore života ova dva velika pesnika. Drainac je strašno inspirativan. Priča o njima dvoma je u isto vreme i velika i važna, divna, burna i dramatična. Zavoleli su se slučajno u vreme kada ništa nije bilo na njihovoj strani. Prepreke su bile svuda oko njih, ali oni nisu marili za to – rekla je Đajićeva.

Glumica je rekla još i da je osetila veliku podršku publike, kao i da joj je posebno drago da je u Prokuplju baš kada se održavaju pesnički susreti Draincu u čast.

 

 

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime