Ljubav i avantura idu zajedno

0
Foto: Tamara i Milan, privatna arhiva

Tamaru i Milana vezuje ljubav prema putovanjima, motociklima i jedno prema drugom. Mladi, zaljubljeni i slobodni upustili su se u nesvakidašnju avanturu – putovanje po Balkanu na motoru. Putešestvije od Prokuplja do Jadranske obale trajalo je 21 dan i obuhvatilo je preko 1800 pređenih kilometara.

Tamara Dobrosavljević (18) i Milan Đorđević (26) zapamtiće avgust 2017. godine kao mesec spavanja na otvorenom i istinskoj životnoj „budnosti“. Osmišljavajući svoj letnji odmor, oni su došli na ideju kako da u vreme skupog hotelskog smeštaja i visokih cena u restoranima ipak dožive avanturu iz snova. Tako su seli na motocikl i osvojili dobar deo Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Kopaonik, Foto: Tamara i Milan, privatna arhiva

Svoju balkansku rutu započinju u Prokuplju, prvo stajanje im je u Brusu, a sledeća stanica Novi Pazar i obilazak Petrove crkve, manastira Djurdjevi Stupovi i Sopoćani.

– Podgradje na Pazarištu i Stari Ras i odmah put Crne Gore, tačnije ka Rožaju. Malo nakon granice smo podigli šator iza jedne kuće pored magistrale koja je u izgradnji i mogu vam reći da nam nije bilo svejedno. Ali preživesmo. Malo vožnje i eto Mojkovca. Predah u gradu, pa na Biogradsko jezero i kupanje u njemu. Na putu ka jezeru sreli smo grupu bajkera iz Italije sa kojima smo malo proćaskali, a onda je svako nastavio svojim putem. Vozimo se kroz kanjon reke Morače i stižemo u manastir Morača. Obilazimo ga i donosimo odluku da tu noćimo. Monasi i igumani su nam izašli u susret, a pomogla nam je i baka Dragica koja tu ima svoju prodavnicu suvenira, pića i kuva odličnu kafu. – priča Tamara.

Prenoćili kod manastira Morača. Teška srca otišli odatle. Foto: Tamara i Milan, privatna arhiva

Da kroz Crnu Goru nailaze na pozitivne reakcije i gostoprimstvo pokazuje se u više navrata, a često ih slučajne lepote skreću sa osmišljenog i isplaniranog puta.

– Pre Podgorice obilazimo stari grad Medun kod kog se nalazi muzej Marku Miljenoviću, čoveku koji je taj neosvojivi grad sam oslobodio od Turaka. Muzej smo slučajno otkrili kada je Tamara krenula da baci smeće u kantu u dvorištu muzeja, za koji smo mislili da je privatna kuća. Sa grada se pruža prelep pogled u kome smo uživali, pa krenuli ka Spužu. Tamo smo se okupali u reci Zeti, i dok smo se spremali da krenemo dalje prišao nam je predsednik turističke organizacije Danilovgrad i zamolio nas da damo izjavu za lokalnu televiziju kao jedini “strani” turisti tu. – priča Milan.

Nakon Podgorice, na mapi im je Žabljak Crnojevića. Na putu ka tvrđavi Milan promaši skretanje i tako ih odvede na privatan posed porodice koja ih je po povratku prijatno ugostila.

– Eto, ne znamo im ni prezime. Ali imena smo upamtili! – kaže Tamara.

Virpazar, Foto: Tamara i Milan, privatna arhiva

Put ih dalje vodi u Virpazar, gde noće na obali jezera Skadar. Obilaze tvrđave Lesendro i Besac, a onda prihvataju tuš i kafu koje im je ponudila baka simpatičnog nadimka Beba.

Duž Skadarskog jezera voze se do vidikovca sa kog se pruža prelep pogled na jezero i horizont. Malo kasnije stižu na Adu Bojanu, prvu tačku na primorju.

Tu ovaj mladi zaljubljeni par doživljava nove avanture o kojima možete čitati sutra na Top novosti.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime