Marijan Rističević: Imamo samo tri miliona svinja…

0

Da je stočarstvo prepoznato kao vitalni problem, potvrdio je i predsednik Odbora za poljoprivredu Marijan Rističević, na današnjoj sednici Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Narodne skupštine Republike Srbije, održanoj u Kruševcu.

Sa stočnim fondom od samo 3 miliona svinja, isto toliko kokošaka, 900.000 goveda, 1,7 miliona ovaca i koza, 600.000 košnica i dr., Srbija je na samom dnu evropske lestvice.

Neki od razloga su nekontrolisan i prekomeran uvoz (mahom lošeg kvaliteta), znatno niži državni podsticaji nego u drugim zemljama Unije, usitnjenost parcela, nedostatak zadruga, nezadovoljavajuće otkupne cene i nepostojanje dugoročnije i kompleksne Strategije razvoja poljoprivrede.

Budućnost Srbije je, prema rečima Rističevića, u proizvodnji organski zdrave hrane, specijalizovanim, manjim porodičnim gazdinstvima, a što se tiče Rasinskog okruga, perspektiva je, s obzirom na prirodne i geografske odlike, u ovčarstvu, voćarstvu, vinogradarstvu i slično, čulo se tokom višesatne sednice u Kruševcu.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime