Marš potomaka Topličkog Gvozdenog puka

0

Potomci 2. Topličkog Gvozdenog puka u organizaciji udruženja građana Cerski marš, pešačili 37 km od Šapca do Tekeriša da bi odali počast i prisustvovali opelu braniocima Srbije učesnicima Cerske bitke koja se odigrala na Preobrženje Gospodnje  19. 08 1914 godine.

Svake godine Udruženje građana „Cerski marš“ 19. avgusta  organizuje Marš hodočašća kojom prilikom se pešači od Šapca do Tekeriša mesta gde se odirala čuvena istorijska bitka. Maršuta hodočašća je duga 37 km pešačenja da bi se svake godine na spomeniku u Tekerišu zapalile hiljade sveće koje su gorele dok su sveštenici držali opelo izginulim ratnicima koji su branili Srbiju.

I ovog puta mala grupa potomaka ratnika 2 Topličkog Govzdenog puka su iskoristili priliku da učešćem u 9 Cerskom maršu dokažu koliko iskreno poštuju predke Gvozdene Topličane-Cerske junake i da su uvek spremani da podnesu malu ličnu žrtvu da bi pešačenjem dugim 8 sati hoda po najvećoj vrućini, shvatili kako je bilo našim pretcima 1914 g, kada su nedeljama, danju i noću po kiši i vrućini u punoj ratnoj opremi pešačili po okolinim planinama, bez obuće sa malo i nimalo hrane, da bi sačuvali čast zemlje i svojom krvlju ispisali najslavniju istoriju Srbije.

Inače odsudna bitka u reonu 2 Gvozdenog Topličkog puka je tog istoriskog dana trajala od 8-16 časova(zato od 8-16 časova traje marš) za neizvesnim ishodom koja se na sreću zavšila jurišom Srpske vojske posle koje je počelo rasulo i opšta bežanija u redovima neprijatelja.

Po završenoj pobedi na Ceru NJ.К.V Aleksandar Кarađorđević je mimo protokola prišao komandantu 2. Topličkog Gvozdenog puka pukovniku Milivoju Brki Stojanoviću skinuvši Кarađorevu Zvezdu sa svojih grudi zakačio je na grudi komandanta Gozdenih Topličana.

Uz vanredno odlikovanje komandanta 2 pešadiskog puka NJ.К.V Aleksandar Кarađorđević je dao nalog Stevanu Biničkom da komponuje čuveni vojni marš „Marš na Drini“ u čast Gvozdenih Topličana i njihovog slavnog komanadanta.

Malo je reči sa kojim bi opisali svoje zadovoljstvo i sreću što smo kao potomci Gvozdenih Topličana učestvovali 9 Maršu i što samo imali sreću da ove godine podelimo radost sa oko 2300 učesnika marša od strane časne patriotske omladine iz svih krajeva naše zemlje i što je dao mili Bog da postanemo kap jedna u nadolazećoj reci pristojnosti i pažnje kulture i običaja Srbijanskih koja se ponosno kretala od slobodarskog Šapca do Tekeriša da bi u skladu sa pradedovskim običajima i kulturum prusustvovali opelu pretcima koji su dali svoje živote za odbranu Srbije na Ceru.

Na putu od Šapca do Cera, svake godine okuplja u sve većem broju sve ono danas u Srbiji najčasnije kojima je stalo do poštovanja istorije slavnih predaka, učesnika Velike nacionalne pobede 1914 g, kao i do iskrenog napredka i preporoda Srbije.

Organizatori Cerskog marša iz Šabca u skladu sa tradicijom Srbijanske vojske iz Velikog rata ne kreću na put dok Šabačko sveštenstvo ne Blagoslovi skup hodočasnika a zatim marširaju na čelu kolone noseći Srpske zastave u ikone u ruci kao što su to činili naši slavni pretci 1914 god.

I ove godine 2018. u koloni koja je marširala na Cer bilo desetak učesnika potomaka ratnika 2. Topličkog Gvozdenog puka ugavnom iz Beograda i okoline. Ne smemo zaboraviti da je pre 104. godine iz Toplice krenulo nekoliko hiljada naših Gvozdenih pradedova su stigli na Cer da brane odbrane Srbiju. Gvozdeni Topličani su zaslužili da potomci ne zaborave slavni 2. Pešadijski puk „Кnjaz Mihajilo“ i njihov nemerljiv doprinos odbrani Srbije 19.08 1914 god.

(Autor: Zoran Đorđević)

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime