Mi pametni na društvenim mrežama

0

Ne mogu da verujem šta sve se ne objavi na društvenim mrežama i kako mi naletimo na to momentalno i reagujemo neprimereno, a pojma nemamo da li je istina, a u slučaju da neko iznese drugo viđenje tog slučaja, što može biti i tačno, na njega se orkestrirano sruče optužbe, kao da je u najboljem slučaju samo jednog čoveka ubio.

Svojevremeno sam sticajem okolnosti u jednom selu razgovarao sa jednim doktorom nauka u oblasti hemije, ispred seoske prodavnice, a u vremenu početnih demokratskih promena, gde su svi, sve i svašta znali.

Kaže meni doktor pokazujući na svog komšiju koji usuo neko pivo više i “bistri” lokalnu, državnu, a i svetsku politiku:

– Pogledaj ovoga nema ni osnovnu školu, a sve zna. Tako je u većini sa našim narodom, što manja škola to znanje veće, evo ja kad sam završio srednju školu, vidim da ne znam, kad sam završio fakultet, video sam da još manje znam, a kad sam doktorirao tek vidim koliko malo znam. Samo iz oblasti hemije se dnevno objavi u svetu oko 25.000 naučnih radova, pa eto koliko je znanje!

Bogami moradoh da se složim sa cenjenim doktorom, ali sa ove vremenske distance, pitanje je kakvi su i ti doktori nauka i kakvo im je znanje. Znao sam doktora nauka koji je u Prokuplju radio na kompjuteru u jednoj državnoj ustanovi, obične poslove koje obavljaju sa srednjom školom nije mi poznato da li i dalje radi.

Znao sam doktore koji su uslovljavali ocenu učenjem iz određene knjige, naravno pogađate – svoje.

Samo toliko da kažem i po ovome mi na društvenim mrežama smo bez sumnje pametni i imamo znanja, samo nema ko da nam objektivno vrednuje pa moramo sami da se ističemo.

Neko je više, neko je manje pametan a najpametniji nam se svakodnevno obraćaju i sa jedne i sa druge strane, tako da mi nema šta da mislimo, samo da sledimo uputstva.

Autor: Zvonko Prelić

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime