Miloš Gašević: Dobar guslar mora biti i dobar čovek

0
Foto: Miloš Gašević, privatna arhiva

Za jedan narod uvek ima nade dokle god njegova omladina čuva i neguje tradiciju. Prokupčanin Miloš Gašević pravi je primer kako se odmalena gradi dobar čovek, dobar guslar i čuvar kulture jednog naroda.

Ljubav prema guslama, neuobičajenu za naš kraj, Miloš gaji od detinjstva. Počeo je da svira ovaj instrument u prvom razredu osnovne škole, pa su mu i prvi nastupi bili na školskim priredbama. Učestvovao je na Saborima guslara 2016, 2017. i 2018. godine.

Foto: Miloš Gašević, privatna arhiva

– Gusle su se u mojoj kući izuzetno poštovale, i odatle dolazi i moja ljubav i poštovanje prema njima. Samo posedovanje gusala je velika odgovornost i veliki dar, jer su gusle drevni instrument koji se pominje još u Davidovim psalmima i u Starom Zavetu. Imao sam mnoge uzore, ali najveći su mi bili Branko Perović i Đorđije Koprivica. Za dobrog guslara je pre svega potrebna volja, ali i strahopoštovanje prema samim guslama, jer kao što sam rekao, uz gusle se slavilo i proslavljalo Božje ime i Njegova sila. – kaže ovaj mladi čovek.

Miloš trenutno pohađa Bogosloviju Svetog Kirila i Metodija iz Prizrena, koja je privremeno u Nišu, a pored gusala posebno ga zanimaju stolarija i kovački zanat. Uz to se interesuje i za staru modu, popularno nazvanu „vintage fashion“.

Foto: Miloš Gašević, privatna arhiva

Neodvojiv od svog instrumenta, Miloš neguje istoriju i tradiciju našeg naroda i čuva viševekovnu srpsku kulturu opevajući epske junake.

– Dobar guslar mora biti i dobar čovek, kao i mnogi naši junaci opevani u guslarskim pesama. U ovakvom teškom vremenu po ceo srpski narod, gusle moraju braniti upravo guslari i guslarska udruženja, jer neslogom se ne postiže ništa što je dobro. Lako nije, ali uz Božju pomoć sve je lako! – kaže Miloš.

Upravo ova sposobnost da sagleda svoj narod u široj slici u sadašnjem i budućem vremenu, pokazuje da će Miloš jednako čuvati kulturno srpsko nasleđe i u godinama koje slede.

 

Tekst je napisan u okviru projekta “Čuvari kulture”, koji se sufinansira iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime