Čuvari kulture: Slikar Miloš Patos

6

U slikarskom ateljeu Miloša Patosa imate osećaj kao da ste se našli u filmu fantastike koji vas vraća u srednji vek, ali ne onaj mračan, već u duhovno carstvo topličkih manastira, svetaca i letećih čudesa koje sa njegovih slika pričaju priču – priču o topličkoj bajci koje emituju njegove slike.

Kažu da je umetnost doživljaj. Tako i Miloševe slike imaju bezbroj čudesnih priča od kojih ako se udubite može da vam se zavrti u glavi i da osetite da ste u nekoj modernoj bajci i sa svih strana čujete žamor junaka na njegovim slikama koji vam pričaju priču o duhovnom nasleđu Toplice i Kuršumlije.

– U nadrealizmu najvažnija je mašta. Najpre ideja kao pokretačka snaga cele jedne kompozicije satkane u priču. Sve ostalo dolazi samo od sebe sa godinama rada, objašnjava nam Miloš kako nastaje umetnička slika.

A do sada je naslikao na stotine slika čiji motivi su uglavnom iz kuršumlijskog kraja iz dalje i bliže istorije.

Naš sagovornik je imao privilegiju da odraste uz oca slikara, legendarnog Nešu Patosa, u njegovom ateljeu koji se zvao “Podrumče” u i koji su boravile i legende tadašnje likovne i muzičke scene kao što su Milić od Mačve, Bora Đorđević i mnogi drugi.

Naš sagovornik je kroz, sada već 20 godina slikanja izgradio sopstveni, autontični stil i zanimljivo je da slika odmah na platnu, bez skiciranja.

Kompozicija na njegovim slikama je bogata, precizna, a opet maštovita.

Svaka slika ima svoju fantastičnu, često i epsku priču kao na slici “Nemanjiću napuštaju Toplicu”.

I ne samo na ovoj, već i na drugim slikama koje u sledećim fotografima možete pogledati i one će vam ispričati niz čudesnih topličkih bajki:

Tekst je napisan u okviru projekta “Čuvari kulture”, koji se sufinansira iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

6 KOMENTARA

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime