Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović otvorio je u Prokuplju izložbu ,,Ratnici Gvozdenog puka” povodom Dana državnosti

0

Povodom Dana državnosti Republike Srbije, koji se proslavlja na Sretenje 15. februara, u Narodnom muzeju Toplice otvorena je izložba ,,Ratnici Gvozdenog puka”, autora muzejskog savetnika, istoričara Darka Žarića. Velikom broju posetilaca, među kojima je bilo i predstavnika Crkve, škola, ustanova kulture i lokalne samouprave, najpre se obratio gradonačelnik Prokuplja Miroslav Antović, a potom i direktorka Narodnog muzeja Toplice Ljiljana Krasić.

Izložbu je otvorio ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.

“Pripala mi je čast da vas pozdravim u ime Vlade Republike Srbije i u svoje lično ime i svim našim građanima Prokuplja, grada potomaka čuvenih ratnika Gvozdenog puka čestitam predstojeći praznik, Dan državnosti 15. februar, koji je najbitniji datum u političkom, kulturnom i bogatom istorijskom kalendaru Srbije. Ovo je dan velikih srpskih pobeda, srpskih junaka. Na ovaj dan pre 220. godina u Orašcu je podignut Prvi srpski ustanak, a s’obzirom na to da je sloboda jedno od osnovnih ljudskih prava i pretpostavka za život svakog čoveka, mnogi narodi su, uključujući i srpski tokom duge istorije, morali da plate visoku cenu da bi do nje došli”, rekao je na samom početku svog izlaganja ministar Jovanović..

Prema njegovim rečima i tada kao i danas, nakon nekoliko vekova, ne postoji ništa više sveto, uzvišenije i važnije od čuvanja svoje države i slobode za čitav srpski narod.

“Zato je Srbija i sada kada je izložena novim istorijskim izazovima i različitim uticajima sa raznih strana i dalje jaka, jedinstvena i istrajna u tome da nastavi da se ekonomski razvija, vođena mudrom, samostalnom, nezavisnom i pravednom politikom predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića. Tako trasiran put, u nasleđe su nam ostavili Karađorđe, Miloš Veliki, obavezujući nas da i u najtežim trenucima ostanemo hrabri i jedinstveni. Ovih dana se širom Srbije obeležava dan državnosti, a grad Prokuplje ga obeležava svečanim otvaranjem izložbe ,,Ratnici Gvozdenog puka” sa biografijama, predmetima, fotografijama i dokumentima o njima. Ovaj puk su činili mobilisani vojni obveznici iz Prokuplja, Blaca, Kuršumlije, Bojnika, Lebana, Doljevca, Merošine, Medveđe i današnjeg Gadžinog Hana”, podsetio je ministar Jovanović.

On je podvukao da Gvozdeni puk zauzima važno mesto u srpskoj istoriji, jer je 1912. godine, kada je srpska vojska predvođena ratnicima ovog puka oslobdila srpski narod na Kosovu i Metohiji i Makedoniji od viševekovnog ropstva pod Turcima, time završila borbu srpskih ustanika za slobodu srpskog naroda od Turaka, koja je započeta Prvim srpskim ustankom 1804. godine, upravo na Sretenje.

“Ovom izložbom u Narodnom muzeju Toplice, još jednom smo pokazali da Srbija ne zaboravlja žrtve, koje su podneli naši junaci u borbi za slobodu svoje otadžbine. Ukazujemo im duboko poštovanje i čuvamo od zaborava njihova junačka dela, predanost, junaštvo i posvećenost, kojima su osvetlili stranice istorije i postali nadahnuće svima nama. Kroz lične priče i svedočanstva, ova izložba podseća na veličinu ljudskog duha i snage, koji se mogu pronaći u najtežim vremenima. Da se ne ponovi i da se ne zaboravi, živeo slobodarski duh srpskog naroda, srećan vam Dan državnosti i nacionalni praznik Sretenje”,zaključio je ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Mihailo Jovanović, na otvaranju izložbe ,,Ratnici Gvozdenog puka” u Prokuplju, posvećenoj Danu državnosti Republike Srbije.

Da podsetimo, junaci Drugog pešadijskog puka ,,Knjaz Mihailo”, bili su najodlikovaniji pripadnici srpskog puka. U čast ovim junacima, u delu zgrade današnje Železničke stanice u Prokuplju, početkom 2021. godine otvorena je Spomen soba “Gvozdeni puk u oslobodilačkim ratovima1912-1918”. Ona je sastavni deo Spomen parka, koji je 2018. godine podignut na mestu odakle su ovi junaci 7. oktobra 1912. krenuli u Prvi balkanski rat.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime