Ministar privrede Željko Sertić očekuje privatizaciju sedam važnih preduzeća

0

Ministar privrede Željko Sertić izjavio je danas u Kruševcu da očekuje da će do Nove godine biti završena privatizacija sedam od 17 kompanija koje su zaštićene od poverilaca. Sertić je, prilikom obilaska fabrike maziva FAM i Trajal koorporacije u Kruševcu, rekao da je to predviđeno i dogovorom sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Govoreći o fabrici FAM, ministar je istakao da je ona dovedena na ivicu propasti tokom prethodne privatizacije te firme koja je bila u vlasništvu Nibens grupe. On je naveo da dug FAM-a iznosi 45 miliona evra od čega su 40 miliona evra stari dugovi, a 17 miliona evra kamate.Istakavši da FAM duguje jedan deo državi, a drugi deo komercijalnim poveriocima.

Ministar je najavio da će u narednih mesec dana paralelno sa pripremom plana reorganizacije za to preduzeće biti obavljeni razgovori sa velikim poveriocima FAM-a. Sertić je istakao da su na današnjem sastanku sa rukovodstvom FAM-a dogovoreni jasni rokovi za pripremu unapred pripremljenog plana reorganizacije ocenjujući da za tu firmu stečaj nije rešenje jer na taj način ne bi uspela da se naplate potrživanja.

On je kazao da ta fabrika trenutno uspešno plaća sve aktuelne obaveze i da može da ima održivo poslovanje i da ima sjajnu tehnologiju.

Govoreći o Trajal koorporaciji Sertić je naveo da je dug te kompanije oko 130 miliona evra podsetivši da je nakon raskida privatizacije sa stranim partnerom tadašnje rukovodstvo kompanije uspelo dosta da uštedi i smanji rashode, kao i da povrati poverenje kupaca.

On je najavio da će dve od ukupno četiri fabrike iz sastava Trajal koorporacije biti privatizovane. Preostale dve iz namenske industrije su važne za odbrambeni sistem zemlje i one će, kako je rekao, ”u drugom poslovnom ambijentu biti ponuđene na tržištu”.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime