Ministar privrede Željko Sertić posetio Prvu petoletku

0

Ministar privrede Željko Sertić posetio je danas Prvu petoletku, tri meseca nakon što su izmenama Zakona o privatizaciji određene fabrike u sastavu Prve petoletke ostale na listi zaštićenih preduzeća od naplate poverilaca do godinu dana.

Ministar Sertić je odlučio da poseti Prvu petoletku kako bi od rukovodstva dobio informacije šta je u protekla tri meseca konkretno urađeno u procesu privatizacije kako bi se sprečilo da ova fabrika ode u stečaj i da 2800 radnika ostane bez radnih mesta.

– Prošli smo pojedinačno sva preduzeća i za mesec ipo ćemo imati i tačno jasan plan za sva preduzeća. Za neka preduzeća će biti verovatno pripremljen UPPR, za preduzeća koja imaju tržište, imaju obrt sredstava i koja mogu da garantuju pred sudom da svoje obaveze mogu da servisiraju. Sa druge strane će se i država obavezati da kroz smanjivanje svojih potrživanja bude deo tog procesa. Za neka preduzeća ćemo verovatno ići kroz model tzv. radnog stečaja ili da radnici uzmu svoje otpremnine, a da onda dođe firma koja je zainteresovana da u nekom momentu postane zajednički partner, da u prvom momentu zakupi prostor, mašine i da na taj način zaposli neki broj radnika koji mogu da budu angažovani i da kroz takav model uđemo u privatizaciju, rekao je Sertić.

Predsednik Opštine Trstenik Miroslav Aleksić izrazio je zadovoljstvo jer je ministar Sertić konačno odgovorio na pozive da poseti Prvu petoletku i uveri se da ova fabrika ima potencijal.

– Posao ministra jeste da pre svega bude dobro informisan o sektoru koji vodi i poseta Prvoj petoletki jeste dobar korak u tom pravcu. Ministar Sertić je potvrdio sve ono o čemu sam govorio u proteklom periodu da svi direktori moraju da se bore za svako smisleno radno mesto, da su zaposleni najveća vrednost u Prvoj petoletki i da ova fabrika ima potencijal, tržište i pre svega radnike koji znaju svoj posao. Takođe, drago mi je da je ministar Sertić čuo moje apele da poseti Prvu petoletku i da za početak i za razliku od prethodnih ministara privrede vidi gde se Prva petoletka uopšte nalazi, kazao je predsednik Aleksić.

Predsednik Aleksić je dodao da je sada zaista trenutak da se preduzmu konkretni koraci kako ne bi ostale fabrike doživele sudbinu PPT Kočna tehnika.

Da podsetimo, nakon skidanja sa spiska „zaštićenih“ dve fabrike u sastavu Prve petoletke krajem maja, u stečaj je otišla fabrika PPT „Kočna tehnika“ gde je radilo 326 radnika. Za fabriku PPT TMO raspisan je javni poziv na sajtu Agencije za privatizaciju.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime