Moje selo lepše od Pariza

0

Počinje septembar, mesec koji označava završetak poljoprivrednih radova na selima u okolini Brusa. Tako je sada i u Krivoj reci, mestu koje se nalazi na obroncima Kopaonika i udaljeno je oko 18 km od turističkog centra ove planinske lepotice.

Leto, koje se polako primiče kraju, u Brusu je rezervisano za berbu malina. Skoro svako domaćinstvo u ovom malom gradu ima parče zemlje pod zasadima crvenog zlata, kako malinu nazivaju mnogi meštani ovog kraja. Tokom sezone branja, Brus skoro i da opusti, ali zato sela ožive.

Svake godine se povećavaju zasadi u Krivoj reci. Mnogi kažu da je malina iz ovog kraja najkvalitetnija. Sezona berbe je prilika da bake i deke koji žive na selu vide svoje unučiće, vreme kada se živi bez interneta i novih tehnologija, vreme kada se čovek opušta od raznoraznih stresova.

Sa druge strane, tu je fizički rad koji iako naporan, u izvesnom smislu oslobađa i daje motivaciju, naročito onima koji imaju velike površine pod zasadom. Ove godine se cena maline kretala od 180 do čak 220 dinara po kilogramu, što je za proizvođače i više nego zadovoljavajuće. Rod je mogao biti veći, ali je velika suša uticala da malina zakaže i da manji prinos.

Početkom avgusta se u Krivoj reci proslavlja Sveti Ilija, što je prilika za odmor od berbe. U centru se svi okupe ispred crkve Svetog Petra i Pavla podignute u 16. veku i spomenika podignutog u znak sećanja na stradale Krivorečane od nemačko- bugarske kaznene ekspedicije 12. oktobra 1942. godine.

Na ovom saboru se u svakom zaseoku može osetiti miris pečenog jagnjeta ili praseta. Porodica se okuplja i dočekuje goste.
Seoska idila se završava vrlo brzo nakon ovog praznika. Berba malina polako prestaje i većina se vraća u grad. Sela opet postaju pusta i ostaje žal za prošlim vremenima kada je u selima bilo živo, puno dece i graje.

Kako se leto završava, tako Kriva reka ulazi u dugi san kada sve opusti. Prvi jesenji listovi ubrzo će prekriti svaki trag koji navodi da su ovde boravili ljudi.

Ovo je samo jedan od primera kako prelepi predeli naše zemlje nestaju, iako su prebogati prirodom. Bogati prirodom ali siromašni duhom.

(Autor: Tamara Urošević)

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime