Mraz oštetio mladice voća i useve

0

Višednevne niske temperature u topličkom kraju oštetile su vrhove mladih stabala svih voćnih vrsta. Najviše su stradale mladice slabijeg zdravstvenog stanja i kondicije.

Kako još nije krenula vegetacija, još se ne može govoriti o tome da li će mraz uticati na izmrzavanje rodnih pupoljaka koje za posledicu imaju smanjenje roda.

– Stabla su počela da se smrzavaju, ali do potpunog izmrzavanja stabla i odumiranja biljke dolazi kada temperature padnu do minus 30 i više stepeni, kazao je asistent za voćarstvo na Visokoj poljoprivredno-prehrambenoj školi strukovnih studija u Prokuplju Saša Milosavljević.

Ledeni dani doneli su i oštećenja na pojedinim ozimim kulturama. Neravnomerni snežni pokrivač doneo je i oštećenja na pojedinim ratarskim kulturama. Gde nije bilo snežnog pokrivača i gde ozima pšenica nije zasejana u optimalnom roku došlo je do malih oštećenja.

Ipak, oštećenja nema na pšenici gde je završena faza bokorenja.

Stručnjaci preporučuju da se izmrzle vrhove voćnih stabala orežu, a ozime kulture prihrane mineralnim đubrivima, da bi se dobio dobar i kvalitetan rod.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime