Mudrica Pametnica – mesto u kom deca rastu!

2

Nakon višegodišnjeg kreativnog rada sa decom u igraonici, Maja Veličković Kostić uradila je nešto što dosad niko nije uradio u Prokuplju – otvorila je edukativni centar sa celodnevnim i poludnevnim boravkom za decu “Mudrica Pametnica”.

Edukativni centar “Mudrica Pametnica” sa već prepoznatljivim znakom sove trenutno je jedino mesto u gradu u kome, pored državnog vrtića, možete ostaviti dete predškolskog uzrasta na celodnevni boravak.

– Dugo sam radila sa decom i na kreativnim radionicama sam uvidela šta se deci najviše dopada. Mi se trudimo da budemo mesto u kom će roditelji moći sa punim poverenjem da ostave decu da se igraju, ali i da kroz igru mnogo toga nauče. – kaže Maja.

Osim celodnevnog i poludnevnog boravka u stimulativnom okruženju, u “Mudrici Pametnici” se utorkom, četvrtkom i petkom održavaju radionice u popodnevnim satima. Radionice tematske i uvek drugačije, a za cilj imaju razvijanje fine motorike kod dece, ljubavi prema čitanju i podsticaj znatiželje.

– Mnogo polažemo na usvajanje lepih manira i bontona. Toliko da se pre neki dan desilo da sam bila tiha kada sam im poželela prijatan obrok, a da to nisam primetila dok nisam videla da sede mirno za stolom i ne počinju svoj doručak. Pitala sam ih zašto ne jedu i u čemu je problem, a svi su mi odgovorili uglas: “Majo, nisi nam rekla “Prijatno!”” Učimo se da kažemo: “Hvala”, “Molim” i “Izvolite.” To nam je jako važno – kaže Maja.

Pored toga, grupa sa kojom radi ne broji više od petnaestoro dece, pa je tako moguće da se svakom posveti sa jednakom pažnjom. Deca u grupi se uglavnom slažu, a najviše vole kada im Maja čita bajke.

– Razvijamo ljubav prema knjigama i čitanju. Svakodnevno im čitam i počinjem da mislim da im je to omiljeni deo dana, najviše zbog toga što su počeli da razmenjuju knjige kao rođendanske poklone, kao i da se nadmeću u tome ko koliko knjiga kod kuće ima. Uče kako da knjige čuvaju, kako se pažljivo okreću stranice. Možda ja postavljam previsoke kriterijume, ali oni čak i u ovom uzrastu od 3 i 4 godine često uzmu papir i olovku i uče neko slovo ili broj. To nisu savršeno napisana slova, ali se još nije dogodilo da bilo ko od njih kaže za broj da je slovo i obrnuto, na primer. – priča Maja.

U ovom edukativnom centru mogu mesto za sebe naći čak i učenici nižih razreda osnovne škole, na pripremnim časovima srpskog jezika i matematike. Iako imaju televizor na kome s vremena na vreme pogledaju neki crtani film, u ovom dnevnom boravku više vremena provode igrajući se društvenim igrama ili edukativnim igračkama. Svaki trenutak lepog vremena trude se da provedu napolju, tako da im nije smetao ni duboki januarski sneg. Ipak, Maja i sve njene mudrice pametnice jedva čekaju proleće kada će opremiti dvorište za igru na suncu.

2 KOMENTARA

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here