Najbolje aleksandrovačke vinarije

0

Poslednjih decenija u Župi su se iznedrile male privatne vinarije i podrumi koji čuvaju vrlo kvalitetna, pre svega autohtona vina, poput tamnjanike i prokupca. Time je stvoren preduslov da sadržaj ,,Župske berbe,, krasi ovaj vrlo atraktivan i posećen deo gradskog trga. U Vinskoj ulici gosti na licu mesta degustiraju najkvalitetnija vina, rakije i proizvode od grožđa i voća.

Ta dobra vina postoje od davnina. U Poljanama u Lukarevini porodica Rakićević proizvodi vino na tradicionalnan način, duži niz godina, a vinski podrum je sagrađen još daleke 1886. godine i pod zaštitom je spomenika kulture.

U selu Donje Zleginje, na porodičnom imanju Botunjac, nastaju vrhunska vina Botuunjac, vinogorje na iskrčenoj hrastovoj šumi opom vinu i grožđu daje jedinstven i poseban kvalitet.

Vinarija Živkovića u malom selu Tržac raspolaže sudovima zapremine oko 31.000 litara, koji odaju mirise tamjanike, italijanskog rizlinga, prokupca, vranca i bojadisera župskog.

Podrum braće Rajković u Gornjem Zleginju nosi Pohvalnicu još od kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića.

Puno je lepih vinarija i podruma u Župi. Među prvima na ovogodišnjoj ,,Župskoj berbi,, svoje proizvode u Vinskoj ulici plasirali su Popadići iz Donje Ržanice, Ćurčići iz Kruševice, Lukovići i Jelenkovići iz Stubla, Bekčići iz Jerinjinog grada, poznatog kao Koznik grad vitezova, Andrejići iz Puhovca… Za njima je u ,,Vinsku ulicu ,, ušetalo još vinarija i podruma, koji sa sobom nose svoju priču još od davnina.

Podrum Popadić iz Donje Ržanice potiče još od 1904. godine, još od dede Draga. Nasledio ga je njegov sin Ranko, pa unuk Vojkan Popadić.

– Sada i moji sinovi Predrag i Luka studiraju tehnologiju. Nastavlja se loza Popadića, priča Vojkan Popadić. Na njegovim štandovima vrhunska vina, tamjanika, crno i belo.

– Godina je rodna i vino je izutetno kvalitetno. Očlekujem rod od oko 10 hiljada litara vina. Burad su hrastova, a to vinu daje poseban kvalitet i ukus, kaže Vojkan Popadić.

Podrum Ćurčić iz Kruševice datira od 1995. godine i sa dva ipo hektara vinograda Boban Ćurčić i njergov sin Stefan, tehnolog, očekuju, takođe, desetak hiljada litara vina vranca, prokupca, rizlinga, tamjanike i smederevke.

– Za dobro vino najvažnija je tehnologija u procesu proizvodnje, uverava nas Stefan.Kaže da njihovi proizvodi uglavnom idu na Kopaonik, u Aleksinac, Vršac, Soko Banju, Rumu i Beograd.

Vinariju Budimira Lukovića u Stublu osnovao je pradeda Čedomir Jelenković.

– Došao moj pradeda na miraz i osnovao podrum, ali mu uoči rata oduzeše 120 vagona, pa ni bure od 200 litara nisu mu ostavili, a imao je i bazene sa staklenim pločicama, uvezenin iz Francuske, priča Budimir Luković. I njemu je rodilo oko deset tona grožđa.

Odmah, tu blizu je i Podrum Jelenković, koji su od pokojnog oca Milomira Jelenkovića nasledili sin Aleksandar i njegova sestra Ana.

– Podrum je od pamtiveka. Godišnje proizvedemo 11 tona vina, priča Ana.

Vinarija Bekčić iz Jerinjinog grada krenula je ove godine i odmah, po prvi put je zašla u Vinsku ulicu. Brzo se pročula po dobroj rakiji klekovači, ali osim vina na štandu su izložene i rakije šlivovice, dunjovače, kajsijače… Tu su i razni džemovi.

– Ima svega, ali klekovaču najviše traže, priča Rada Bekčić.

Domaćinstvo Miše Andrejića iz Puhovca, pored raznih vina i rakija iznelo je na štand i srpski afrodizijak ,,seksi salatu,,. Milan Andrejić kaže da taj brend ima najbolju prođu.

Puno je malih i velikih vinarija u Župi aleksandrovačkoj i, svaka na svoj način ima svoju priču.

(Tekst i foto: Radojica Barjaktarević)

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime