Najbolji prečišćivači vazduha 2021

1
Foto: Pro100healthy

2021. godina polako ističe a kvalitet vazduha u Republici Srbiji nije ništa boljeg kvaliteta nego što je to bio prošlih godina, čak se može reći da je i goreg. Ako jedno pitanje već sada ne postavljamo sebi, tokom zimskih meseci ćemo to sigurno raditi, a to pitanje je – koji prečišćivač vazduha kupiti?

Počev od skorog požara na deponiji u Vinči, pa do iznenadnih talasa zagađenja tokom letnjih meseci i drugih, očigledno je da vazduh u Republici Srbiji nije najboljeg kvaliteta.

Ovaj problem međutim nije lokalizovan samo na Srbiju, istraživanja pokazuju da u celom svetu stopa zagađenja značajno raste, i u tom rastu posebno prednjače azijske zemlje i Indija.

Iz svega ovoga ne čudi da tehnologije za prečišćavanje vazduha napreduju neverovatnom brzinom i da svake godine izlaze novi modeli prečišćivača vazduha koji su sposobni da prečiste i unište sve veće količine virusa, bakterija ali i svih drugih zagađivača u vazduhu.

Takođe ne treba zaboraviti ni pandemiju COVID19 virusa i njen uticaj na kvalitet vazduha. Ljudi provode veći deo vremena u zatvorenom i samim tim se izlažu većem riziku da pokupe viruse i bakterije. Upravo iz ovog razloga mnoge tehnologije prečišćavanja vazduha se fokusiraju i na uništavanje virusa i bakterija i o njima će takođe biti reči u ovoj listi.

Posle svega navedenog, nema više razloga da čekamo – predstavljamo vam najbolje prečišćivače vazduha za 2021. godinu!

TOP modeli prečišćivača vazduha za 2021. godinu 

Imajte na umu da modeli na ovoj listi nisu poređani po kvalitetu ili nečemu sličnom, lista jednostavno navodi najpopularnije modele u Srbiji u 2021. godini na osnovu Google pretrage

 1. Xiaomi Mi Air Purifier
 2. Ruski Nobel Ambilajf fotokatalitički prečišćivač vazduha
 3. Zepter Therapy Air Ion
 4. HEPA prečišćivač vazduha Ambilife
 5. Da li mi treba aparat za prečišćavanje vazduha?

Xiaomi Mi Air Purifier – prečišćivač vazduha

Jedan od popularnih modela na srpskom tržištu je i Xiaomi Mi prečišćivač vazduha. Xiaomi Mi serija prečišćivača vazduha uključuje veliki broj modela, od slabijih pa do najačeg PRO modela u Mi seriji.

Ovi aparati generalno poseduju HEPA filter sertifikovan za prečišćavanje vazduha koji uklanja 99.97% zagađivača vazduha i koji su efikasni u uništavanju virusa, bakterija i drugih zagađivača.

Koriste se i dodatni slojevi filtera kao što je primarni filter, HEPA filter ali i filter sa aktivnim ugljem.

Korišćenjem ovakvog multi-filter sistema omogućava se prečišćavanje:

 • PM2.5 čestica
 • virusa
 • bakterija
 • polena
 • formalaldehida
 • neprijatnih mirisa i sl.

Nobel Ambilajf – ruski fotokatalitički prečišćivač vazduha

Još jedan veoma popularan model u Republici Srbiji je i ruski model fotokatalitičkog prečišćivača vazduha Ambilajf. Za razliku od većine drugih prečišćivača vazduha na tržištu Srbije ovaj model umesto klasičnih HEPA filtera koristi hemijsku reakciju fotokalize kao glavni način prečišćavanja vazduha.

Foto: Pro100healthy

Fotokatalitičko prečišćavanje vazduha predstavlja jedinstven način prečišćavanja vazduha korišćenjem TiO2 (titanijum dioksida) i UV LED modula kako bi se u vazduh ispustili hidroksilni joni koji napadaju sve organske čestice zagađivača, kao što su virusi, bakterije, smog, dim, duvanski dim i mnogi drugi uobičajeni zagađivači u domovima.

Aparat se preporučuje za korišćenje u: 

 • bolnicama,
 • operacionim salama,
 • ambulantama
 • kancelarijama,
 • domovima
 • i kafićima.

Mnogi korisnici navode značajno smanjenje u količini mirisa duvana u prostoru nakon korišćenja aparata čak i kod najpasioranijih pušača.

Virusi za koje je pokazano da se uništavaju fotokatalitičkom dezinfekcijom.

Domaćin Virus Referenca
Bacteriodes fragilis Nije specifikovan Armon et al. (1998)
Ptice Ptičiji grip A/H5N2 Guillard et al. (2008)
E. coli Coliphage Guimaraes i Barreto (2003)
E. coli fr Gerrity et al. (2008)
Čovek Hepatitis B antigen na površini virusa HBsAg Zan et al. (2007)
Čovek Grip A/H1N1 Lin et al. (2006)
Čovek Grip A/H3N2 Kozlova et al. (2010)
Čovek Norovirus Kato et al. (2005)
Čovek Poliovirus tip 1 (ATCC VFR-192) Watts et al. (1995)
Čovek SARS koronavirus Han et

 al. (2004)

Salmonella typhimurium PRD1 Gerrity et al. (2008)

Zepter therapy air Ion

Nezaobilazni Zepter već godinama posluje na našem tržištu i mnogi kupci se odlučuju upravo za ovaj brend. 

Zepterov TherapyAir Ion aparat za prečišćavanje vazduha kombinuje veći broj tehnika prečišćavanja i osvežavanja vazduha kako bi poboljšao kvalitet vazduha u datom prostoru.

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 90

Neka od dejstava aparata su sledeća:

 • HEPA prečišćivač vazduha
 • Osveživač vazduha
 • Generisanje negativnih jona
 • Antivirusno, antibakterijsko i antialergijsko dejstvo
 • 6 stepena filtriranja vazduha

Aparat se preporučuje osoba sa alergijskim problemima, malom decom, rekreativcima i sportistima koji vežbaju u zatvorenom prostoru i sl.

HEPA prečišćivač vazduha Ambilife

Još jedan popularan model u Srbiji dolazi takođe iz Kine. Poznato je da Republika Kina ima veliki problem sa zagađenjem vazduha usled velikog industrijskog razvoja te su tehnologije prečišćavanja i sterilizacije vazduha u Kini najverovatnije najrazvijenije u svetu.

Foto: Pro100healthy
 • Ovaj tehnološki napredan aparat prečišćava 99.9% PM2,5 čestica, zagađivače, alergene, bakterije, viruse i kućnu hemiju. 
 • Specijalni filter “hladne katalize” omogućava aparatu da prečišćava i teže zagađivače kao što su formalaldehide koje većina običnih aparata ne može da prečisti.
 • Aparat poseduje 7-stepenu tehniku prečišćavanja vazduha gde korisnik opciono može uključiti i jonizaciju negativnim jonima (koja je veoma zdrava za organizam čoveka) ali i UV purifikaciju vazduha.
 • Aparat ima i displej na dodir koji omogućava lako korišćenje svih opcija aparata, i koji takođe u real time-u prikazuje i stepen zagađenja u datom prostoru, te korisnik direktno može videti učinak rada aparata.

Da li mi treba aparat za prečišćavanje vazduha?

Možda mislite da vam aparat za prečišćavanje vazduha trenutno neophodan, ili da će zagađenje ove godine neće biti toliko strašno…..

Ipak, istraživanja pokazuju da će se stepen zagađenja na Balkanu i Republici Srbiji stabilno povećavati sa najvećim koncentracijama upravo tokom zimskih meseci, koji samo što nisu pred nama.

Naša preporuka je da reagujete na vreme i kupite aparat, kako ne bi čekali po nekoliko meseci na isporuku kao što je to bio slučaj sa ovim najpopularnijim modelima tokom perioda ekstremnog zagađenja u Q4 2020. godine.

 

1 KOMENTAR

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime