Najbolji prirodni lekovi za bronhitis

0

Bolest donjih disajnih puteva koja je uglavnom prouzrokovana virusima odnosno bakterijama jeste bronhitis. Može se javiti bukvalno svakome bez obzira koliko godina ima ili kog je pola, a neka statistika pokazuje da uglavnom oboljevaju deca, kao i odrasli sa oslabljenim imunitetom i starije osobe. 

Bronhitis možemo podeliti na akutni i hronični. Akutni koji je uglavnom kao posledica infekcija i dejstva hladnog vazduha; kao i hronični koji nastaje zbog konstantne iritacije disajniih puteva. 

Kako prepoznati bronhitis? 

Neki od opštih simptoma koji ukazuju na bronhitis su kašalj, otežano disanje, bolovi u mišićima, bol u prsima ali i ispljuvak koji može biti različitih boja – od bele pa do zelenkaste. Takođe od simptoma koji ukazuju na bronhitis izdvajaju se i šištanje pri disanju ali i nedostatak daha, umor, groznica nelagodnost u grudima kao i jeza. 

Ukoliko je akutni bronhitis u pitanju glavni simptom jeste uporan kašalj, a on uglavnom traje manje od tri nedelje, ali se dešava da kod manjeg broja pacijenata traje i više od mesec dana. 

Bronhitis kao takav uglavnom se razvija nakon što je pacijent imao prehladu ili grip, te i simptomi mogu biti tipični oni za prehladu i grip. Tu mislimo na grlobolju, začepljen i curenje iz nosa, umor, bolovi u telu, groznica, povraćanje pa i proliv.

Obratite pažnju na hronični bronhitis

Od simptoma hroničnog bronhitisa izražen je kašalj koji je izuzetno jak i javlja se uglavnom ujutru kao i u vlažnim prostorijama. Takođe, simptomi su i česte respiratorne infekcije, iskašljavanje sekreta, pa i temperatura koja može da se pojavi veoma često. Uglavnom je bronhitis akutni koji ne uzrokuje nikakve probleme, ali svakako je potrebno prirodno lečiti bilo koji oblik bronhitisa. 

Akutni bronhitis sam po sebi može trajati od nekoliko pa do desetak dana, ali kašalj kod pojedinih pacijenata traje i nekoliko nedelja nakon što infekcija nestane iz organizma. 

Sa druge strane hronični bronhitis je zaista ozbiljno stanje koje je povezano i sa ubrzanim padom funkcije pluća pacijenata. Osobe sa ovim tipom oboljenja imaju dugoročni kašalj sa sluzi, a uglavnom je pušenje glavni uzročnik hroničnog bronhitisa. 

Lečenje bronhitisa – prvi korak 

Dakle, prvi korak ukoliko želite da izlečite bronhitis jeste da prestanete da pušite, ali i da izbegavate pasivno pušenje tačnije boravak u društvu pušača. 

Nakon toga potrebno je obratiti pažnju i na ostale faktore, kao što je kontakt sa prašinom pa i hemijskim isparenjima koja takođe mogu povećati rizik od pojave bronhitisa. Tu mislimo i na zaposlene u rudnicima kao i u fabrikama u proizvodnji tekstila i sl. 

Medicinska istraživanja pokazuju da u većini slučajeva uzročnik bronhitisa su virusi – tako da nema koristi od antibiotika. Jedino je prirodni način lečenja bronhitisa nešto što vam može pomoći. 

Đumbir je dobar za bronhitis 

Iako je po poreklom iz Azije, đumbir se zbog svog lekovitog svojstva proizvodi bukvalno u svim delovima sveta. Najviše se upotrebljava koren same bilje pa se može koristiti ne samo svež već i suv, pa i u prahu, kao ulje, sirup ili u kapsulama. 

Iako se ova biljka uglavnom koristi za lečenje prehlade, sve je više onih koji i bronhitis leče pomoću đumbira. Nije ni čudno jer on sadrži eterično ulje, zatim gingerol, ljutog ukusa, bez mirisa, koji ima snažna protivupalna svojstva, vodu, belančevine, ugljene hidrate, kalcijum, fosfor, gvožđe, natrijum, kalijum, vitamin C, tiamin, niacin itd.

Za bronhitis se prave obloge od đumbira, a ispitivanja su pokazala da nije zabeležen ni jedan nepovoljan uticaj po zdravlje ljudi. 

Beli luk dobar za akutni bronhitis

Jedna od najzdravijih namirnica svakako je beli luk koja je poznata kao prirodni antibiotik za veliki broj bolesti. 

Istraživanja su pokazala da osobe koje redovno koriste bli luk imaju regulisan krvni pritisak, šećer u krvi kao i holesterol. 

Kako biste napravili lek protiv bronhitisa sa belim lukom, potrebno je da uzmete tri čena da ih ogulite, naseckate i stavite u čašu mleka. Sve to prokuvajte, a napitak pijte uveče pre odlaska na spavanje. 

Med kao prirodni lek 

Kašalj koji se javlja kod bronhitisa najbolje je izlečiti uz pomoć meda jer antivirusna i antibakterijska svojstva koja su prisutna u medu su umirujuća za grlo. Takođe, u istom trenutku med će i ojačati imuni sistem koji je oslabljen usled napada virusa. Recept je jednostavan – potrebo je dodatni jednu kašiku meda u šolju čaja i eto poboljšanja uskoro. Takođe, možete i u šoljicu prokuvanog i ohlađenog mleka dodati jednu kašiku maslaca, kašiku meda sve to lepo promešate i dodate dobro umućeno žumance. Takođe na vrh kašičice dodati sodu bikarbonu, a ovaj lek najbolje je uzimati pred spavanje i to minimum pet dana. 

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime