Najviše priznanje Prokuplja predsedniku Srbije

3

Na sastanku Organizacionog odbora za obeležavanje gradske slave Sv. Prokopije, koji je održan 16. jula, doneta je odluka da Plaketu Sv. Prokopija za 2018. godinu, dobije predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, saopštili su iz Opštine Prokuplje.

Pohvalnice su dobili direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Republike Srbije Dejan Carević, pedijatar Doma zdravlja u Prokuplju, doktor Verica Bojičić i profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu mr Miroslav Lazović.

U obrazloženju za dodelu ovog prestižnog priznanja stoji da je predsednik Aleksandar Vučić ličnom podrškom učinio mnogo za Prokuplje i Prokupčane. On je inicirao velike i značajne projekte, koji višestruko nadmašuju mogućnosti jedne lokalne sredine, koji će biti realizovani uz pomoć države. Reč je o formiranju i potpunom uređenju industrijske zone u reonu fabrike Hisar i  konačnom rešenju za preseljenje prokupačke bolnice „ Dr Aleksa Savić“ u moderni Zdravstveni centar. Vrednost ovog projekta je oko dve milijarde dinara. Ono što će ubuduće sigurno doneti boljitak našem gradu jeste i dobijanje statusa grada, u čemu je Prokuplje imalo punu podršku predsednika Aleksandra Vučića.

Zahvaljujući predsedniku  Vučiću, na samom  početku 2018. godine  Prokuplje je vratilo dugovanja, koja su se merila  stotinama miliona dinara. To je gotovo čitavu deceniju opterećivalo život i rad naše lokalne samouprave, ali i svih njenih građana. Presudnu ulogu u rešavanju ovog problema, imao je niko drugi, do ovogodišnji laureat Plakete sv. Prokopije Aleksandar Vučić, najpre kao premijer, a potom i predsednik  Republike Srbije.

U obrazloženju se navodi i to da je, zahvaljujući podršci predsednika Vučića,  u ovom periodu počelo i pojačano interesovanje Vlade Republike Srbije i resornih ministarstava za saradnju sa lokalnom samoupravom. Rezultat ove odlične saradnje, jeste veliki broj odobrenih projekata, koji su od velikog i izuzetnog značaja za sve Prokupčane. Oni se mere milionima dinara i milionima evra, a vide se na svakom koraku, počev od putne ifrastrukture, školskih objekata i ustanova kulture, pa sve do novih privrednih kapaciteta, koje je nedavno otvorio upravo predsednik Aleksandar Vučić.

Pohvalnica Sv. Prokopija ove godine je pripala direktoru Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Republike Srbije Dejanu Careviću, koji je imao veliko razumevanje za vitalne potrebe Prokuplja. Zahvaljujući njemu rešen je dugogodišnji problem u vezi sa zemljištem u reonu fabrike Hisar, gde je planirana izgradnja industrijske zone.

Druga pohvalnica ove godine pripala je doktoru pokupačkog Doma zdravlja Verici Bojičić, za izuzetnu stručnost u radu. Doktorka Bojičić je načelnik odeljenja pedijatrije i član lekarske komisije u Prokuplju, a svojim nesebičnim radom i zalaganjem u  zdravstvenoj ustanovi u kojoj radi,  godinama daje primer drugima.

Dobitnik treće pohvalnice Sv. Prokopija je Topličanin Miroslav Lazović, koji već dugi niz godina ne zaboravlja svoj rodni kraj i Toplicu, tako što kroz saradnju sa Narodnim muzejom Toplice, omogućava da u Prokuplje  dođu i izlažu najpoznatija imena srpskog slikarstva. Profesor Lazović za sobom ima 20 samostalnih izložbi, brojne nagrade i priznanja. Njagov rad ogleda se i u velikom i nesebičnom angažovanju sa studentima u zemlji i inostranstvu, koji su rezultirali brojne projekte.

U obrazloženju za dodelu ove pohvalnice stoji i to, da se Lazović uvek i sa velikim zadovoljstvom odazivao kolonijama i manifestacijama koje je Prokuplje organizovalo, dajući na taj način nesebičnu podršku svojim Topličanima.

 

3 KOMENTARA

  1. ajde za predsednika i razumem, drze mesnu vlast a i ucinio je dosta u pogledu zaposljavanja radno poslovnog stanovnistva, ali me bas cudi ova nagrada ovome za izvrsenje krivicnih sankcija ~ da kazem zatvorskih vlasti, sta je toliko bvitno ucinio za grad, osim mozda da se slucajno neko ne priprema za tamo pa prikuplja pozitivne poene.

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here