Nakon skoro 8 decenija litija za gradsku slavu

1

U okviru obeležavanja gradske slave Sveti Prokopije u Prokuplju će danas po prvi put od Drugog svetskog rata, nakon gotovo 80 godina, proći litija kroz grad, saopštava Služba za odnose sa javnošću Opštine Prokuplje.

Litija će krenuti od crkve Sveti Prokopije u 17h kada se dočekuje njegovo pravosveštenstvo vladika raško-prizrenski Teodosije koji će služiti praznično bdenje. U litiji učestvuju sveštenstvo i vernici, crkveni i dečiji hor, pripadnici Vojske Srbije, MUP, predstavnici Topličkog okruga i Opštine Prokuplje i folkloristi u narodnim nošnjama.

Svečana povorka će gradom proneti ikonu sa likom Svetog Prokopija i mošti Svetog Đorđa koje se čuvaju u jedinoj prokupačkoj crkvi sa imenom svetca po kome je grad dobio ime. Litija će se na putu od crkce i nazad zaustavljati na tri mesta u gradu gde će episkop Teodosije čitati sveta Jevanđelja i molitve za zdravlje, mir i spasenje.

Nakon Litije u centru grada biće otvorena tradicionalna slavska “Ulica darivanja” na kojoj će hranu, slatkiše, proizvode od meda, sokove i proizvode domaće radinosti lokalni proizvođači deliti besplatno građanima.

Sutra 21.jula na dan slave biće tradicionalno uručena najveća priznanja Povelja Sveti Prokopije i tri pohvalnice, a uveče Prokupčane očekuje koncert grupe “Garavi sokak”.

1 KOMENTAR

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime