Naredba o zabrani okupljanja

0

Vlada Republike Srbije je, na 218. sednici održanoj 11. marta 2020. godine. donela Zaključak kojim daje saglasnost ministru zdravlja da donese naredbu o zabrani okupljanja na celoj teritoriji Republike Srbije, na javnim  mestima  u  zatvorenim prostorima, kada se okupalja više od 100 lica.

Ministar zdravlja je u skladu s navedenim zaključkom, na osnovu člana 53. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti („Službeni glasnik PC”. broj I 5/1), a na predlog Republičke stručne komisije za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravlje Srbije doneo Naredbu. kojom se radi sprečavanja širenja zarazne bolesti „COVID 19” zabranjuju javna okupaljanja na celoj teritoriji Republike Srbije na javnim mestima u zatvorenim prostorima kada se okuplja više od 100 lica. a što obuhvata publiku, izvođače, tehničko osoblje, kao i sva druga prisutna lica. Ova zabrana primenjivaće se dok traje opasnost širenja navedene bolesti na celoj teritoriji Republike Srbije.

Upućuju se ustanove čiji je osnivač opština Кuršumlija, kao i sva druga pravna lica na teritoriji opštine Кuršumlija, da neposredno i direktno sprovode sve proglašene i objavžene naloge Vlade Republike Srbije, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović – Batut”, kao i drugih organa nadležnih za sprovođenje mera iz tačke 2. navedene odluke. Neophodno je da se u cilju primene proglašenih mera prate sredstva javnog informisanja (javni servisi) i da se po objavljenim uputstvima nadležnih organa postupa pravovremeno i na zahtevani način.

Nepostupanje po naloženim merama povlači za sobom odgovornost na osnovu propisa kojima se reguliše zaštita stanovništva od zaraznih bolesti, te su ustanove čiji je osnivač opština Кuršumlija, dužne da naložene mere sprovode direktno i neposredno, kao i sva pravna i fizička lica na koje se ove mere odnose.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime