Narodna biblioteka Kuršumlije organizuje nagradni literarni i likovni konkurs za učenike kuršumlijskih osnovnih i srednjih škola

0

Povodom školske slave Svetog Save, Narodna biblioteka Kuršumlije organizuje nagradni literarni i likovni konkurs za učenike kuršumlijskih osnovnih i srednjih škola na temu: “Sveti Sava blagosilja svog prvog vernika u crkvi sv. Nikole”.

Radove, u zatvorenoj koverti i pod šifrom, dostaviti lično u Biblioteci, najkasnije do 24. januara 2022. godine. Najuspeliji literarni i likovni radovi biće nagrađeni novčanim nagradama, knjigama i besplatnim članskim kartama Biblioteke.

Za bliže informacije posetiti Biblioteku, ili pozovite na telefon 381-754.

Tema je zadata na osnovu zapisa iz knjige “Srbija: Zemlja i stanovništvo”, knj. 2. – putopisca i istoričara Feliksa Kanica, u kojoj na steranici 308. stoji: „Ova „bela“ visoko postavljena crkva S. Nikole, u kojoj je Sava blagoslovio svog prvog vernika…„

Širi kontekst teme je osnivanje Belocrkvenske/Topličke episkopije, i od Svetog Save izborena samostalnost Srpske crkve. Ova tema je i inspirativni likovni motiv, na kome su se okušali naši poznati slikari, poput Uroša Predića.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime