Narodni muzej Toplice proslavio 71. rođendan

0
Foto: Služba za odnose sa javnošću Opštine Prokuplje

Narodni muzej Toplice je povodom 71. godine od svog osnivanja, u saradnji sa Srpskim arheološkim društvom, organizovao predavanje na temu „Podizanje svesti o značaju arheološkog nasleđa“. Na ovu temu govorili su predsednik Srpskog arheološkog društva dr Adam Crnobrnja i arheolog i muzejski savetnik u Narodnom muzeju Toplice Julka Kuzmanović Cvetković, prenosi Služba za odnose sa javnošću Opštine Prokuplje.

Kroz prezentaciju o ugroženosti arheološkog nasleđa u Srbiji i topličkom kraju ukazano je na važnost očuvanja arheološke baštine koja zapravo predstavlja našu ličnu kartu.

– Zbog toga svako oštećenje celovitosti arheološkog lokaliteta dovodi do gubitka informacija o životu naših prethodnika, što neminovno umanjuje količinu podataka i mogućnosti za proučavanje prošlosti. Arheolozi, ali i sve strukture društva moraju da rade na očuvanju arheološke baštine. Istorijska arheološka čitanka Toplice je veoma bogata arheološkim nalazištima i mi ne treba da je zatvaramo, već treba da je sačuvamo za buduća pokolenja – rekla je arheolog i muzejski savetnik Julka Kuzmanović Cvetković.

Predsednik Srpskog arheološkog društva Crnobrnja istakao je da je namera ove institucije da se kroz saradnju sa donosiocima odluka i stručnim službama lokalnih samouprava započne šira kampanja podizanja svesti o značaju očuvanja arheološkog nasleđa.

 

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime