Nastavlja se masovni egzodus Albanaca preko Merdara

0

Svakog dana taksisti i drugi prevoznici na stotine Albanaca sa Kosova i Metohije prevoze put Subotice odakle oni legalno i ilegalno pokušavaju da se domognu zemalja Evropske unije usled teškog siromaštva koje je pogodilo nekada južnu srpsku pokrajinu, saznanja su Top Novosti. A kolike su razmere ove „seobe“, dovoljni su navodi prištinske štampe koja navodi da se radi o pravom egzodusu Albanaca sa Kosova!

– Sinoć sam četvoročlanu porodicu prevezao put Subotice. Suprug, žena i dvoje maloletne dece nisu znali kada stignu u Suboticu gde će dalje. Kažu da će po svaku cenu da se domognu neke od zapadnih zemalja jer na Kosovu ne mogu da prežive, priča za Top Novosti jedan od brojnih taksista koji mesecima unazad vozi čitave albanske porodice za Suboticu odakle oni pokušavaju po svaku cenu da se domognu neke od zemalja Evropske unije i tamo potraže spas od nemaštine.

U međuvremenu je i cena prevoza od Merdara za Suboticu pala, pa je umesto ranije 400 do čak 500 evra po po vožnji, sada je ta cena pala na na 250 do 300 evra koliko naplaćuju brojni taksisti i prevoznici uglavnom iz Kuršumlije koji prevoze Albance.

I ovo nije svedočenje jednog, već na desetine prevoznika koji su čak i unajmili kombije koji prevoze Albance sa Kosova i Metohije preko administrativnog prelaza Merdare.

Većina ovih „nevoljnika“ ima „vodiče“ sa Kosova koji ugovaraju vožnju. Njih, čitave porodice, najčešće iz podujevačkih sela sačekuju prevoznici na administrativnom prelazu Merdare koji ih dalje voze ka srpsko – mađarskoj granici.

-Dovoljno je da pogledate lica supružnika i umorne dece koja zaspu čim uđu u automobil, da ih teška nevolja naterala da odu do granice Srbije i Mađarske. Često ne znaju kako i da li će preći dalje. Žele samo da odu i ne vrate se nazad, kaže naš sagovornik, prevoznik iz Kuršumlije.

Kada stignu u Suboticu, pokušavaju da na svaki način pređu u Mađarsku. Čak i ilegalnim putevima preko državne granice.

Prema pisanju prištinske štampe, čak 100 000 Albanaca je proteklih meseci napustilo prostor Kosova i Metohije. Svi tvrde da odlaze zbog ekonomskih razloga, odnosno nemogućnosti da prežive.

Čitava sela uz administrativnu granicu Srbije i Kosova, na teritoriji podujevske opštine su ispražnjena, kaže u izjavi za Top Novosti jedan od Albanaca, „vodiča” ovih nevoljnika koji glavom bez obzira beže sa Kosova i Metohije.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime