(NE)moć opozicije u Toplici

1

Nakon proteklih lokalnih izbora, izborne liste predvođene Srpskom naprednom strankom u sve četiri opštine Topličkog okruga osvojile su dovoljan broj glasova da same formiraju skupštinsku većinu. U nekim opštinama i pored apsolutne skupštinske većine, pojedine političke stranke dale su podršku SNS-u da učvrsti svoju vlast.

I ako je prošlo malo više od godinu dana od lokalnih izbora i formiranja novih opštinskih rukovodstva, trvenja unutar vladajuće većine i same vladajuće stranke su sve veća i veća, pa je tako došlo do raspuštanja odbora u Blacu i Žitorađi. Gde je izvršena kadrovska promena u odborima, a u Žitorađi je čak  došlo i do smene predsenika opštine.

Pa su mnogi građani s pravom zabrinuti da li će vlast dočekati kraj svog četvorogodišnjeg mandata. No, bilo kako bilo probleme vlasti ostavljamo za neku drugu kolumnu, hajde da vidimo kako nam je stanje u opoziciji koja bi trebalo da iskoristi svoju priliku i ponudi rešenja za aktuelne probleme ako vlast nailazi na poteškoće.

Predstavnici opozicije kao da su zamrli u Toplici,ili bolje rečeno kao i da ih nema ili čekaju neko bolje i srećno vreme. Stiče se utisak da su zaboravili šta opoziciono delovanje podrazumeva i da politička arena zahteva stalnu borbu i stalnu aktivnost. Jer kako kaže Bertolt Breht: Ko je protiv politike, ustvari je za politiku koja se sprovodi nad njim”, opozicija kao da je protiv politike.

Dešavaju se sporatični ispadi pojedinih predstavnika opozicionih stranaka ali nista značajno što bi moglo da uzdrma političku scenu i probudi birače.

Pa se zato većina građana s pravom pita, da li opozicija postoji?  da li su opozicione stranke za koje su glasali prisutne na političkoj sceni? Da li su njihovi predstavnici u opšte u parlamentu? Odgovore je veoma teško dati jer svojim „ne delovanjem“ stranke koje nisu u vlasti pokazuju svoju slabost što prouzrukuje nedostatak drugačijeg mišljenja i kontrolu vlasti.

Jer podsetimo se nekih opozicionih principa. Predstavnici opozicije su tu da kontrolišu vlast, da svojim aktivnostima i delovanjima, iznošenjem različitih mišljenja i stavova doprinesu kvalitetu vladanja i spreče loše poteze vlasti.Izgleda da je opozicija nemoćna i da se njena moć i snaga istopila zbog nezainteresovanosti njenih predstanika.

Ostajemo da vidimo da li će nove opozicione stranke, predvođene Vukom Jeremićem i Sašom Jankovićem uspeti da vrate političku moć opozicije, jer ostale opozicione stranke su pokazale svoju moć odnosno nemoć.

(Autor: Nikola Dragović, politikolog)

1 KOMENTAR

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime