Neolitska naučna žurka u Pločniku

0

Više od 200 posetilaca uživalo je u naučnoj žurci u Arheoparku u Pločniku, koja se dešavala u okviru manifestacije „Muzeji Srbije za 10“.

I ovaj put su organizatori na vrlo interesantan, ali i konkretan način, uspeli da spoje muzej i matematiku.

– Na ovaj način smo želeli da promovišemo nauku i drugačiji način učenja, a posetici naučne žurke su imali priliku, ne samo da se zabave, već i da učestvuju u svim aktivnostima, rekla je arheolog i muzejski savetnik Julka Кuzmanović Cvetković.

I kako to običaj nalaže, posetioci su od domaćina najpre čuli interesantnu priču o značaju Pločnika, životu ljudi u neolitu, o tome kako se topila ruda bakra u to vreme, kako se mesio neolitski hleb, kako se tkalo na razboju na kome je neolitski čovek pravio tkaninu.

U klinopisnoj radionici posetioci su naučili da pišu onako kako su to činili drevni Sumeri, Akađani, Vavilonci, Asirci, Ugarićani. U ovom neobičnom i nesvakidašnjem danu za mnoge, koji su se možda po prvi put našli na ovakvoj jednoj žurci, održano je i predavanje na temu „Gljive-šumski internet, hrana, otrov i lek“, ali i „Matematika (ni) je umetnost-radionice“. Uživali su posetioci u svemu tog dana, posebno zato što su, kako kažu, mogli aktivno da učestvuju u radionicama, koje su organizovane na lokalitetu i budu deo ovakvog jednog projekta.

U ovom neobično zanimljivom danu, Muzeju su se pridružili i Dramski studio  Gimnazije, ali i sve četiri prokupačke osnovne škole. Bili su tu i učenici Gimnazije i Tehničke škole „15.maj“, niške osnovne „Dr Zoran Đinđić“ i Gimnazije „Svetozar Marković“, kao i niško Mikološko društvo i Narodna biblioteka „Rade Drainac“ iz Blaca.

Кao društveno odgovorna firma i partner Narodnom muzeju Toplice u ovakvim akcijama bila je i Societegenerale banka, koja je za svoje radnike organizovala upravo u Arheoparku Pločnik „building day“.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime