Nikola Dragović: Za svako društvo je najvažniji pojedinac

0

Za svako društvo je najvažniji pojedinac. Jer od njega sve počinje. Društvo je sastavljeno od skupa pojedinaca, koji svojim delovanjem (ne) doprinose boljoj društvenoj zajednici. Svako treba da uradi ono što najbolje zna i ume, poštujući pri tom druge, ako uradimo najbolje što možemo za sebe ne ugrožavajući ljude oko sebe doprinećemo stvaranju jednog boljeg, modernijeg, uređenijeg i lešeg društva u kome će svima biti dobro.  U svakom pojedincu se krije i dobro i zlo, pitanje je za šta će se odlučiti.  – ovako razmišlja mladi kuršumljski istoričar i politikolog Nikola Dragović, koji je nedavno pokrenuo i svoj blog, veb mesto za diskusiju i intelektualni razgovor.

Iako je odavno počeo da piše, kako kaže „za svoju dušu“, potreba za društvenim aktivizmom i promenama nabolje, motivisale su ga da svoja razmišljanja podeli sa drugima.

– Vodim se onom starom poslovicom „što se ne zapiše, kao da se nije ni dogodilo“. Na nagovor svojih prijatelja odlučio sam da kreiram svoj „amaterski“ blog. Ubrzo sam primetio da se moji tekstovi čitaju i da privlače čitaoce iz raznih delova zemlje i sveta. Za nešto više od godinu dana moj blog je imao preko 100.000 poseta, pa sam odlučio da svoj rad nastavim na boljoj i modernijoj internet platformi, u čijem kreiranju su mi pomogli moje kolege i prijatelji Nemanja Đaković i Nemanja Pantelić, koji su osmislili i  kreirali moju internet prezentaciju u vidu bloga. – kaže ovaj mladi čovek.

Nikola nema problem da odabere temu koju će istraživati i o kojoj će pisati. Kako su ga oduvek zanimale politika i istorija, teme iz ovih oblaasti su se same nametale, a često bi i svoja razmišljanja o aktuelnostima stavio na papir/računar. Posebno ga zanimaju teme koje se tiču Toplice.

U zavisnosti od do teme,  istražuje temeljno i dugačko, pa kaže da je za pisanje kvalitetnog teksta potrebno oko mesec dana rada. Njegova čitalačka publika zna da prepozna taj trud, a kako ističe, sve je više onih koji se ne interesuju samo za površne društvene aktuelnosti.

Svojim blogom želi da promeni stvari u društvu.

– Svaki pojedinac treba da se potrudi kako bi dao svoj doprinos društvu, onoliko koliko je u njegovoj mogućnosti, ja se nadam da ću ovim blogom dati skromi doprinos svojoj društvenoj zajednici. Kako bi se podsetili svari koje su možda zaboravljene, da se pozabavim aktuelnim temama iz nekog svog, drugačijeg ugla…. a na društvu je da da svoj sud i svoju ocenu. Iako je mala opština, u Krušumliji ima dosta ljudi koji poznaju istoriju i prate aktuelna dešavanja. Svoje sagovornike ne pronalizm samo u Kuršumliji već i u ostalim mestima. Naš narod je jedna živa enciklopedija i od njega se mogu čuti veoma korisne i interesantne stvari. – kaže Dragović.

Blog i teme o kojima piše samo je jedan način da se približi unapređenju zajednice. Ovaj politikolog ima u planu i organizovanje tribina iz oblasti politike i istorije, na kojima  će   gostovati eminentni istoričari i političari, a građani, pre svega mladi, biti informisani i o istorijskim i političkim dešavanjima.

– Jer ako ne poznajemo svoju istoriju ne možemo stvarati ni svoju budućnost. – poručuje ovaj mladi čovek.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime