Norveški muzičari oduševili Prokupčane

0

U  Domu kulture „Radivoj Uvalić Bata“ prokupačka publika je imala nesvakidašnju priliku da uživa u delima Mocarta, Betovena, Кlajberga i Griga, u izvođenju norveškog gudačkog kvarteta „КvartalКvartetten“ iz Trondhajma.

Ovaj kvartet je osnovan 2012. godine i do sada je organizovao brojne koncerte i učestvovao na nekoliko muzičkih festivala. Svi članovi imaju značajno iskustvo i angažovani su u različitim profesionalnim ansamblima. Glavni repertoar kvarteta je klasična muzika, ali takođe izvode i muziku drugih žanrova.

– Po dobijanju nagrade na jednom od festivala u Norveškoj, članovi ovog sastava su poželeli da novčani deo iskoriste za turneju po Srbiji.Započeli su je simbolično  u epicentru norveško-srpskog prijateljstva u Gornjem Milanovcu, nastavili u još jednom uporištu norveško-srpskog prijateljstva Prokuplju, a završiće u Beogradu, rekao je po završetku koncerta generalni sekretar Norveškog društva u Srbiji Dragan Marković i dodao da je „КvartalКvartetten“ veoma zadovoljan  organizacijom i gostoprimstvom Prokupčana.

U ime Opštine Prokuplje goste iz Norveške pozdravio je PR Opštine Ivan Petrović i istakao da Prokuplje već dugi niz godina neguje prijateljske odnose sa Norveškom.

– Naš grad je pobratimljen sa norveškom komunom Hemnes sa kojom redovno razmenjuje kulturne programe i sadržaje. Prokupački srednjoškolci su imali priliku i da posete Norvešku, ali i da ugoste mlade iz komune Hemnes. Gostovanje gudačkog kvarteta je još jedan od načina da približimo norvešku kulturu našim sugrađanima, naglasio je Petrović.

Gudački kvartet „КvartalКvartetten“ je zajedno sa članovima Norveškog udruženja omladinskih orkestara, putovao tri puta u Nepal i radio na osnivanju i pripremi gudačkog orkestra. Za svoj rad dobio je NTNU nagradu za kamernu muziku na Međunarodnom festivalu kamerne muzike 2017. godine u Trondhajmu.

Organizatori koncerta su Norveško društvo Srbija i Društvo prijatelja Norveška-Zapadni Balkan.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime