Norvežani u Prokuplju

0

Predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović, sa svojim saradnicima, zamenikom Miroljubom Paunovićem i članovima Opštinskog veća, primio je goste iz Norveške, gradonačelnicu komune Hemnes Kristine Trone i zamenika načelnika Rolfa Fjelestada.

-U goste su nam došli prijatelji iz komune Hemnes, kako bismo unapredili već dobre prijateljske odnose, započete davne 1985. godine. Potrudićemo se da budemo dobri domaćini i pokažemo našim gostima u naredna dva dana ono što ih najviše interesuje u našem gradu. To je pre svega kako funkcionišu naša obdaništa, te ćemo zajedno sa njima posetiti Predškolsku ustanovu Neven, ali i Dom učenika srednjih škola. Sa zadovoljstvom ćemo im pokazati i našu vinariju u Gojinovcu, najveću na Balkanu, ali i Narodni muzej Toplice, gde ćemo ih kroz tamošnje postavke upoznati sa istorijom kojom se ponosimo, rekao je predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović.

On je dodao da ova prijateljska poseta zvaničnika komune Hemnes ima za cilj i buduću ekonomsku saradnju.

-U ponedeljak smo imali susrete i u ambasadi Kraljevine Norveške u Beogradu, gde nam je rečeno da su ove godine izdvojena znatno veća sredstva nego prethodnih godina za projekte. Kao opština koja je pobratim sa jednom opštinom u Norveškoj imamo prednost pri konkurisanju i namera nam je da tu prednost i iskoristimo, podvukao je Simonović.

Zvanična delegacija komune Hemnes je ovom prilikom istakla da se veoma obradovala pozivu da dođe u prijateljsku, bratimljenu opštinu i da je upravo ovaj dolazak prilika da se krene izpočetka i prijateljska saradnja podigne na viši nivo.

-Poznajem dosta Srba koji rade u našoj opštini u Norveškoj. Oni su vrlo vredni, sposobni i prijatni ljudi. Imala sam velika očekivanja pre samog dolaska u vašu zemlju i vaš grad i veoma sam zadovoljna samim prijemom i gostoprimstvom. Sasvim sam sigurna da će tako biti i tokom dalje saradnje na svim poljima koja će biti od koristi i vašim i našim sugrađanima, rekla je na prijemu gradonačelnica komune Hemnes Kristine Trone.

Ona smatra da će se ipak najveći potencijal osetiti u kulturnoj saradnji i razmeni u kojoj je, kako kaže, najbolje uključiti mlade, jer oni su upravo ti koji će dalje u budućnosti nositi priču prijateljstva i negovanja dobrih odnosa ova dva pobratimljena grada.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime