Nova bruka kalja Mitrovicu

10

Posle prodaje diplomskih radova sa Prištinskog univerziteta na kosovsko-mitrovičkom buvljaku po ceni od 100 dinara, o čemu je pokrenuta istraga, stižu uveravanja o još većoj bruci koja kalja Mitrovicu i narušava obrazovni sitem Srbije. Dobijamo tvrdnje od uvaženih naučnih radnika da je Medicinski fakultet Univerziteta u Prištini, sa sedištem u Kosovskoj Mitzrovici, na čelu sa tamošnjim dekanom prof dr Radetom Grbićem, postao ,, meka,, za studente neakreditovane Akademije ,, US Medical Scholol,, u stečaju , ali i ,, centar za mnoge druge nezakonite radnje koje se dešavaju u oblasti prosvete i zdravstva,, , te da ,, prodaja diploma na buvljaku nije ništa u odnosu na to ko se sve na Medicinskom fakultetu promoviše u doktore nauka,, ?!

Ali, od svih optužbi koje se iznose u krivičnim prijavama i medijima, nedodirljivi dekan prof dr Rade Grbić tvrdi da ,,jedino što je tačno jeste to da postoji upis većeg broja studenata u školskoj 2014-2015. godini,,.

O radu Medicinskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici bavio se i ministar prosvete Sđjan Verbić. Utvrđeno je da je preko broja na ovoj visokoškolskoj instituciji zvanje akademskih gradjana steklo više spornih studenata. Upravni nadzor Ministarstva prosvete, vršeći inspekcijski nadzor nad radom Medicinskog fakulteta, tim povodom, zatražio je da se poništi upis prekobrojnih studenata i privremeno zabrani obavljenje delatnosti visokog obrazovanja pravnom licu koje tu delatnost obavlja suprotno odredbama zakona. Zatraženo je, ali proznave u Kosovskoj Mitrovici , izgleda, to što se traži iz Beograda njih ne obavezuje (?!), kao po onoj ,, ni carska, ni čaršijska…,

– Dekan Medicinskog fakulteta je nastavio sa svojim radom. Prvo je upisao studente sa neakreditovane medicinskle akademije u šestu završnu godinu studija, legalizovao im diplome, a onda te doktore medicine primio na doktorskim studijama. Započeo je završnu fazu školovanje tih spornih studenata u doktore nauka, uključujući u edukaciju novih studdenata Medicinskog fakulteta. Tako će studenti neakreditovane medicinske akademije da dožive punu rehabilitaciju, ističe prof dr Sneržana Janićijević Hudomal.

Ona, kao i drugi uvaženi naučni radnici sa kojima smo kontaktirali ovim povodom, tvrdi da Medicinski fakultet modelira zdravstveni i prosvetni sistem kroz nastavno istraživačke aktivnosti koje koordiniraju dva repuiblička ministarstva, prosvetno i zdravstveno, pa se u praksi dešava, da na akademske studije doktora medicinskih nauka idu i oni sporni studenti koji nisu prošli ni obavezan praktičan deo na nekoj od zdravstvenih klinika.

– Kroz svoje ,,finalne proizvode,, koje isporučuje društvu: doktore medicine, doktore stomatologije, organizatore zdravstvene nege, doktore nauka, ali i specijaliste iz raznih profila kliničkih specijalizacija i projekte osnovnih, razvojnih i primenjenih istraživanja, Medicinski fakultet je u direktnoj korelaciji i sa drugim prosvetnim, zdravstvenim ustanovama kao i strukovnim organizacijama. Zato je urušavanje Medicinskog fakulteta u isto vreme i urušavanje zdravstvenog i prosvetnog sistema države, tvrdi prof. dr Mirjana Mirić.

Po njenom mišljenju, mnogi od pozitivnih efekata koji će uslediti smenom dekana, mogu da se vrednuju tek sa većom vremenskom distancom i događajima koji ipak moraju da se dese, a to je, između ostalog, sazrevanje mlade generacije da rešava ozbiljne probleme zdravstvenog sistema Srbije.

O aferama na Medicinskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici pročitajte i:

Famozno pismo potvrdilo skandaloznu aferu na Medicinskom fakultetu

Presedan na Medicinskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici – Kao u Nušićevim komedijama

Dekanu Medicinskog fakulteta pljušte krivične prijave

10 KOMENTARA

  1. Protekle decenije su dovele do digitalne revolucije u svim sferama , pa i u obrazovanju lekara . Sada stasava nova gerneracija lekara ” bojicevaca ” koja uz svesrdnu pomoc dekana Radeta Grbica ima sposobnost da u haotičnom okruženju interneta i novih tehnologija pocne da leci pacijente. Takvi lekari bez nastave na klinikama samo ukucaju tegobe pacijenta i dodju do dijagnoze. Bravo.

  2. Dekan je ulozio velike investiocije u kvalitet sopstvenog obrazovanja , i sad je nezadovoljan svojim materijalnim položajem. Resio je da uzme stvar u svoje ruke, i na opste dobro da iskoluje buduce lekare, uz zahvalnost studenata , njihovih roditelja a i pojedinih profesora. Sta je tu lose.

  3. Obrazovni i zdravstveni sistem uz legitiman rad ovakvih dekana nezaustavljivo srlja u kolaps .Skoluju se lekari koji ce sutra da nas lece. Ukoliko se ne preduzmu hitne mere za rešavanje nagomilanih sistemskih problema u obrazovanju , našim građanima , društvu i državi preti kolaps .

  4. Razoren obrazovni sistem Medicinskog fakulteta pod patronatom dekana Grbica doveo je do toga da pojedini studenti medicine često nisu u stanju da upotrebe naučeno gradivo jer ga i ne poseduju i vrlo retko pokazuju sposobnost kritičkog mišljenja, i tako postaju opasni po pacijente koje lece.Mnoge od njih vise interesuje da dodju do studenskog parlamenta i uz pomoc dekana zavrsavajuci mu prljave rabote lakse polazu ispite.

  5. Idealno mesto za sticanje potrebnih akademskih kvalifikacija za posao iz snova doktora medicine. Ispunjavaju se želje solvetnih roditelja da im deca budu u belim mantilima. Kada ne moze u Beogradu moze u Kosovskoj Mitrovici.Tu je da im zelje ispuni dekan Grbic.Uz malu nadoknadu.

  6. Kratak razgovor sa dekanom ili sekretarom fakulteta pokazaće Vam njihovu spremnost da bude fleksibilni – sve dok imate novac. Ponudiće Vam prečicu do Vaše buduće karijere doktora nauka. Može i veza moćnih političara koji će da im čuvaju leđa.

  7. Studenti medicine suočavaju se sa teškim izborom – boriti se sa nakaradnim obrazovnim sistemom dekana Grbica ili okušati sreću u inostranstvu.

  8. Svako ko je iole savestan daće lični doprinos u suzbijanju korupcije u prosvetnom sistemu koji je ključ održivog razvoja države, a neće se baviti blaćenjem pojedinaca koji probleme nazivaju pravim imenom .

  9. Kada se piše o nekoj temi i kada se o njoj piše i piše, govori i govori, a to ne daje rezultate, onda i sama tema izgleda deplasirano. Ali ma kako, ako se gleda na taj način, zvučala deplasirano, ona ne prestaje da postoji, sa njom žive i uz nju pate mnogi. Korupcija u obrazovanju možda sa stanovišta upozoravanja na nju jeste deplasirana, ali sa stanovišta celog društva jedan je od najvećih problema, jer ostavlja posledice na obrazovanje cele nacije i jer će se njeni efekti osetiti nekoliko desetina godina ubuduće.

  10. Може се констатовати на основу текста и коментара да декан Раде Грбић нема морала. Посебно су, међутим, трагичне масовне активности непоштене имитације морала многих наставника на факултету у најближем окружењу корумпираног декана, а још је трагичније признавање од стране савета факултета, научно наставног већа и професора факултета да и после 18 месеци од сазнања о незаконитим радњама декана они наводно ништа не знају. Бити интелектуалац не значи бити и моралан, али масован неморал међу интелектуалцима је застрашујућ. Све ово не би било толико трагично да Медицински факултет у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици није постао фабрика са најмодернијим машинама за производњу неморала. Лепо је рекао вл. Николај: “Бити образован, значи имати образа.” Последице су несагледиве и тек ћемо их трпети.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime