Nova ekonomska cena u Predškolskoj ustanovi Neven

27

Opštinsko veće Opštine Prokuplje usvojilo je novu ekonomsku cenu za boravak dece u Predškolskoj ustanovi „Neven“ koja iznosi 850 dinara na dnevnom nivou, ali će roditelji izdvajati samo po 170 dinara pošto Opština iz budžeta izdvaja 680 dinara po detetu.

Ova cena je određena na osnovu Pravilnika o merama za utvrđivanje ekonomske cene programa vaspitanja i obrazovanja u predškolskim ustanovama, koje je donelo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Opština Prokuplje, kao osnivač Predškolske ustanove „Neven“, utvrdila novu ekonomsku cenu za boravak dece u ovoj ustanovi. Ta cena će od 1. februara 2015. godine na dnevnom nivou iznositi 850 dinara po detetu. Ovaj iznos finansira se tako što Opština Prokuplje iz budžeta izdvaja 680 dinara, a roditelji dotiraju još 170 dinara. U slučaju da dete odsustvuje iz Predškolske ustanove, cena će biti 50 odsto od ekonomske, odnosno Opština će izdvojiti 340, a roditelji 85 dinara na dnevnom nivou.

27 KOMENTARA

 1. Treba dodati da u strukturi cene od 850 dinara dnevno roditelji placaju 20% odnosno 170 dinara za dan kada je dete u vrticu odnosno 85 dinara za dan kada dete nije u vrticu. Ostatak od 80% placa lokalna samouprava. Potrebno je to reci roditeljima.

 2. Na ovaj nacin bicete u mogucnosti da znate i sami izracunate visinu racuna na osnovu broja dana kada je dete bilo ili nije bilo u vrticu. Bitno je takodje znati da visina maksimalnog racuna nece biti veca od dosadasnje, naprotiv bice manja.

 3. Odlican potez lokalne samouprave. Do sada je bilo da roditelji placaju istu sumu bilo da dete ide u vrtic ili ne, sada ce se tacno znati koliko dana ide puta kolika suma, cista racunoica.

 4. Sigurno je da ce ovakav potez opstine Prokuplje umonogome rasterititi kucni budzet gradjana i resiti jedan od glavnih problema roditelja sa malom decom.

 5. Decica i treba da odrastaju sa svojim vrsnjacima, a ne da im najranije detinjstvo prolazi kod kuce ili sa bakama i dekama pred televizorom, samo zato sto roditelji nisu bili u stanju da im obezbede boravam u vrticu. Svi se raduju ovakvoj odluci opstinskog veca.

 6. Dobro da je neko obratio paznju i na ovaj problem i resio ga na najbolji moguci nacin. Svaka cast za lokalnu samoupravu koja brine o deci i njihovim roditeljima.

 7. Uz ovakvu olaksicu, koju je omogucila nasa opstina, roditelji ce moci svojoj decici da priuste mnogo drugih stvarcica koje su potrebne za zdravo detinjstvo umesto da ih daju u vrtice.

 8. Ovom vescu bice zadovoljni i klinci, a i njohovi roditelji. Ipak ni predskolska ustanova nece biti na gubitku, jer ce sav novac dopuniti opstina Prokuplje. Lepo je kad se sve tako uredi, da svi budu srecni i zadovoljni.

 9. Ovo je odlicna vest za roditelje, bar ce s jedne strane biti njihov budzet rasterecen, a dobro ce biti i za decicu ciji roditelji do sada nisu mogli da im priuste boravak u ovoj ustanovi, a dobro je i za samu ustanovu, bice vise dece a sama ustanova ce dobijati iste prihode.

 10. Do sada je bilo da roditelji placaju istu sumu bilo da dete ide u vrtic ili ne, sada ce se tacno znati koliko dana ide puta kolika suma, cista racunoica. Ovako je trebalo odavno da se radi. Svaka cast za lokalnu samoupravu.

 11. Lepa vest, ovo ce pomoci roditeljima najmladjih, svakako. Svaka cast lokalnoj samoupravi na potezu, ovakvi i slicni koraci ce pre svega olaksati mladim ljudima svakodnevni zivot i podstaci ih na radjanje dece, odnosno povecanje nataliteta. Jos jednom cestitke opstini.

 12. Sada ce sva decica imati priliku da svoje detinjstvo provedu u okruzenju koje je za njih najbolje i najlepse, sa svojim drugarima i vaspitacicama.

 13. DA, DA, BAS TAKO. ALI STE SAMO OLAKSALIZA PLACANJE RODITELJIMA CIJA DECA CESCE IZOSTAJU IZ VRTICA PA NECE MORATI DA PLACAJU PUNU CENU KAO STO SU DO SADA PLACALI. ZASTO SE OPSTINSKO VECE NE OGLASI TIM POVODOM JER SU U PRINCIPU PODIGLI CENU VRTICA. NAIME DOSADASNJA EKONOMSKA CENA NA DNEVNOM NIVOU JE BILA 790 DINARA A SADA JE 850. ZASTO NEKO TO OD OPSTINARA NIJE REKAO. SAMIM TIM STO SU REKLI DNEVNU CENU VRTICA I PROMENILI NACIN OBRACUNAVANJA ONI SU POKUSALI DA ZAVARAJU RODITELJE. MOJE DETE TJ SVA NASA DECA SU DO SADA PLACALA 3480 DINARA MESECNO A SADA AKO DETE BORAVI U VRTICU SVIH 22 RADNIH DANA IZNOS JE 3740. ZNACI NEZNATNO SU POVECALI, 260 DINARA ALI NIKO TO OD NJIH NIJE NAGLASIO. A DECA CIJE SE “MESTO” IPAK PLACA UKOLIKO NE DOLAZE JE SADA 1870 A BILO JE 1740.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime