Nova Vlada Srbije i uticaj na političku scenu u Toplici

5

Pre nedelju dana nova/stara Vlada republike Srbije položila je zakletvu na čelu sa novim premijerom Anom Brnabić, to je petnaesta Vlada republike Srbije od obnove više stranačkog sistema u Srbiji početkom 90-tih.

Ova nova-stara Vlada  ima dosta svojih posebnosti i zasigurno će ući u istorisku literaturu Srbije, ali da istoriju i istorijske posebnosti ostavimo istoričarima, da se osvrnemo kako bi novo izabrana vlada mogla da utiće na politički život u opštinama Topličkog okruga.

I ako na izgled deluje sve normalno i da nema većih poteškoća u funkcionisanju lokalnih vlasti, situacija je malo drugačija. U sve četiri opštine Topličkog okruga nakon lokalnih izbora Srpska napredna stranka je sa svojim koalicionim partnerima odnela ubedljivu pobedu. Kako je od lolalnih  izbora proteklo nešto više od godinu dana stvari na političkoj sceni u Srbiji su počele da se menjaju pa tako i na lokalnom nivou.

Došlo je do značajnih komešanja među političkim partnerima i kako to već biva svi bi hteli da nađu svoje mesto ispod političkog neba.

Zaslepljeni uspehom na predhodnim parlamentarnim i lokalnim izborima kao i na nedavnim predsedničkim. Srpska napredna stranka ne vidi probleme unutar svojih redova kao i da sve manje i manje poštuje svoje koalicione partnere, bez kojih sigurno ne bi bila na pobedničkoj strani, pa tako dolazi do pojedinih smena nekih funkcionera i sklanjanja u stranu.

Ono što će predstavljati veoma interesantnu situaciju u narednom periodu biće uticaj Socijalističke partije Srbije i pokreta socijalista na lokalu, koji su u novoj/staroj-rekonstrusanoj vladi dobili značajan uticaja. Može se naslućivati da će SPS zasigurno tražiti da njihovi opštinski odbori dobiju značajnu ulogu u lokalnoj vlasti.

U koliko centrala SPS bude stala iza svojih lokalnih odbora u Topličkom okrugu, a savim izvesno je da hoće, što potvrđuju određeni funkcioneri SPS-a, to može u mnogome promeniti političku sliku u opštinama Topličkog okruga i oslabiti suverenu vlast SNS-a.

Posetimo samo da u opštinama Topličkog okruga nakon prošlogodišnjih lokalnih izbora SPS nije uspeo da valorizuje svoj izborni rezultat, pa je tako u Kuršumliji ostao u opoziciji, u Blacu jedva i da učestvuje u vlasti, u Prokuplju jedva da je vidiljiv, dok u Žitorađi nakon najnovih političkih turbulencija i pregrupisavanja, postavlja se pitanje da li SPS postoji ili je SNS.

Veoma je izvesno da će jedan od veoma važnih koalcionih partnera u Vladi republike Srbije tražiti da njihovi odbori budu „ispoštovani“ i na lokalnom nivou, umnogome će uzdrmati političku scenu Toplice, ali kako se lokalni izbori budu približavali a samim tim i parlamentarni, za koje se ne zna kada mogu biti, odnosno mogu biti svakog trenutka, najverovatnije će i ostali koalicioni partneri na republiičkom nivo tražiti da njihovi odbori postanu vidljivi u lokalnim vlastima, kako bi polako ali sigurno otpočeli pripreme za naredne izbore i izborili što bolje pozicije.

Sve u svemu očekivaće nas veoma turbulentna politička jesen i po svemu sudeći veoma interesantna politička dešavanja na lokalnom nivou.

U prilog veoma interesantnoj političkoj jeseni ide i to što su neke opozicione stranke počele da se bude iz sna, a i od jeseni se očekuju velika talasanja na političkoj sceni Srbije, koja će se najverotnije odraziti na lokalnu političku scenu.

(Autor: Nikola Dragović, politikolog)

5 KOMENTARA

 1. U Zitoradji su uz razna spletkarenja i podmetacina preuzeli dva od tri odbornika SNP_a a treceg iskljucili iz vlasti.Inace SNP je bio u koaliciji sa sns i sps .
  Inace srs jebpreuzeo sns kako bi sto pre oprao tj strpao ustedjene pare (oko 100 miliona dinara)u svoje dzepove .
  Od izbora ceka spremnih preko 1000 zahteva za jednikratnu socijalnu pomoc a da trazioci i sami neznaju za potrazivanje.
  Kao i predhodnih godina pare idu direktno u dzepove vrhovnom vodji srs-a danas sns_a.
  Kakva drzava takav i lokal .
  O predesdinu i pomocniku ne treba trositi reci ,bitno je da imas zavrsenu osmogodisnju skolu i da si sto gluplji i poslusniji.
  Tuga i jad

 2. Svi koji su se bahato ponašali loše su prošli. Pa tako i ova vlast. Opozicija ako misli da nešto uradi mora da pomiri međusobnu sujetu i da ponude programsku platformu.

 3. Lokalni politikanti, pošto ne mogu da ih nazovem političarima, bave se svojim interesima i rade sve kako bi se dokopali neke funkcije u Beogradu a narod ostavljaju na cedilu. Narod treba da uzme stvar u svoje ruke i da kaže doviđenja političkim partijama iz Beograda i da formiraju svoje grupe građana koje će brinuti o lokalnim problemima.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime