Nova zbirka pesama najbolje topličke pesnikinje

1

Iz štampe je izašla treća zbirka poezije “Ramonda”,  pesnikinje Vesne Paunović Đukić koja je na štandu izdavača “Vrane” predstavljena i na Sajmu knjiga u Beogradu.

Zbirka je podeljena u dva ciklusa. ,,Vrleti raspeća,, deo zbirke napisan je u čast svim srpskim herojima u stoletnim ratovima. Kako pesnikinja ističe, nije sramota biti patriota, nije sramota voleti svoj narod i svakako da nije sramota sećati se junaka naše istorije.

Drugi ciklus, ,,U snu dragi moj,, nadahnuto opisuje snove, javu, duhovnost, ljubav, jer kod pesnikinje nema jasne granice izmedju ciklusa.

Inače, nova knjiga pesama Đukićeve je naslov dobila na osnovu Natalijine ramonde (Ramonda nathalie) je biljka čija je simbolika višestruka za srpski narod. Poznata i kao cvet feniks jer i kada se potpuno osuši ako se malo zalije, može da oživi, baš kao što je iz pepela vaskrsla i srpska vojska u Prvom svetskom ratu.Cvet  koji je živ i kada je na oko mrtav  je dobio ime po jednoj od najlepših srpskih kraljica Nataliji Obrenović  i opstaje na našim prostorima već milionima godina.

Recenziju i lekturu napisao je profesor Milan Popović. Ilustaraciju vajarka i profesor Milena Vukajlović, a izdavač “Vrane” iz Niša.

Uskoro se očekuje da se na Sajmu knjiga u Nišu predstavi nova knjiga, ali i da se održe promocije u Kuršumliji, Prokuplju i drugim gradovima.

Pesnikinja Vesna Paunović Đukić je prethodno izdala dve zbirke pesama za koje je na proteklim Drainčevim danima proglašena za najbolju pesnikinju u Toplici.

1 KOMENTAR

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime