Nove knjige u prokupačkoj biblioteci

0

U Narodnoj biblioteci „Rade Drainac“ organizovana je izložba knjiga, koje je ova ustanova kulture dobila na poklon od brojnih darodavaca.

-Narodna biblioteka Srbije nam je poklonila oko 270 knjiga. Jedan deo izloženih naslova, dobili smo od Radio Beograda, a drugi se već nalazi u nedavno otvorenoj Biblioteci u Donjoj Stražavi. Tu su i knjige koje su nam poklonili brojni pojedinci. Zahvaljujemo se svima, jer su nam ovi pokloni veoma važni, kako bismo popunili knjižni fond od 4500 knjiga, jer smo dosad nabavili 3770. U toku je javna nabavka, i za jedno petnaestak dana stiže još 1000 novih naslova, rekao je direktor prokupačke Biblioteke Dragan Ognjanović i dodao da su to knjige koje su izašle posle ovogodišnjeg Sajma knjiga u Beogradu.
Reč je o najvećim izdavačima domaće i strane književnosti.

-Srećan sam što ćemo posle mnogo godina dostići broj od 4500 knjiga, jer smo još krajem osamdesetih poslednji put nabavili taj broj knjiga, odnosno onoliko koliko zahtevaju standardi nabavke za grad i biblioteku naše veličine. To uspevamo drugu godinu zaredom, što rezultira sve većim brojem članova, istakao je Ognjanović i dodao da Biblioteka sada ima 2657 članova, što je 400 više nego prošle, a skoro 1000 članova više nego pre tri godine.

-Nadam se da će do kraja godine, broj onih koji koriste knjige iz prokupačke Biblioteke biti 2700. Na taj način ćemo uspeti da sledeće godine imamo preko 3000 članova, što nije zabeleženo u poslednjih tridesetak godina, a to svakako raduje sve nas koji radimo u Biblioteci. Nadam se da će nam lokalna samouprava pomoći da nastavimo sa ovakvom i još većom nabavkom knjiga, naglasio je direktor Ognjanović.

On je istakao da će Biblioteka sledeće godine raditi na širenju čitalačke publike, ali će poseban akcenat staviti na srednjoškolski uzrast, jer, kako kaže, nedopustivo je da najmanje čitalaca ima upravo iz srednjih škola.

-Кroz saradnju sa direktorima srednjih škola, omogućićemo učenicima da se upišu po povoljnijoj, nižoj ceni, tako što ćemo organizovati kolektivne upise. Prokupčani vole da čitaju, a mi se trudimo da im obezbedimo kvalitetne naslove. I ubuduće ćemo, kroz nabavku novih knjiga, raditi na širenju kulture u našem gradu i nadam se da ćemo uspeti da dostignemo broj od 4000 članova, zaključio je Dragan Ognjanović.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime