Novi broj „Toka“ sledeće nedelje

0

Novi 54. broj časopisa za književnost, kulturu i društvena pitanja „Tok“ izaći će iz štampe sledeće nedelje.

– Prethodnih godina praksa je bila da štampamo dva broja godišnje. Međutim, kako nemamao finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja, prinuđeni smo da objavimo jedan broj, rekao je urednik časopisa „Tok“ Dragan Ognjanović, govoreći o razlozima zbog kojih kasni njegovo objavljivanje.

On je dodao da će časopis odsad imati povećan broj strana, oko 220, jer će izlaziti samo jednom godišnje.

– „Tok“ je tu da bude spona između svih generacija i svima omogući izražavanje umetničke osobenosti i iznošenje naučnih činjenica iz oblasti društveno-humanističkih nauka. On je protočno mesto topličke kulture i uopšte srpske kulture. Na njegovim stranicama svoje tekstove objavljivali su mnogi velikani naše književnosti, književne kritike i istorije, filozofije, sociologije. On uspeva da ispuni svoju misiju da na najbolji način reprezentuje topličku kulturu, ali i da u Toplicu donese najznačajnije stvaraoce naše kulture uopšte, istakao je Ognjanović i izrazio nadu da će sledeći 55. broj ovog časopisa podržati Ministarstvo kulture i informisanja, jer je kako kaže, „Tok“ uvek išao rame uz rame sa svojim savremenicima „Bagdalom“, „Gradinom“, „Braničevom“, „Poveljom“ i drugima.

Ovaj 54. broj „Toka“ sadrži brojne tekstove iz različitih oblasti. Posvećen je pre svega kulturnim dešavanjima u 2017. godini i sam njegov početak rezervisan je upravo za retrospektivu o njima. Značajno mesto zauzimaju i pesme sa različitih konkursa, ali i proza koja se proteže od novele do mikroproze. Ne izostaju ni uvek rado čitani eseji, istorijski članci, prevodi, tumačenja i prikazi.

– Uvek se trudimo da onim što objavimo pokrijemo sve kulturne oblasti i sve ono što je važno za naš kraj, istakao je Ognjanović i naglasio da je i u svojoj pozdravnoj reči naveo da se nada da će Ministarstvo kulture ipak uvideti značaj „Toka“ i ponovo se uključiti u njegovo finansiranje.

Časopis „Tok“ jeste jedini časopis u Toplici, ali je časopis koji ima tradiciju dugu skoro pola veka. Po njegovom izlasku iz štampe sledeće nedelje, čitaoci i poštovaoci ovog časopisa, biće obavešteni o mestu i vremenu promocije.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime