Novi roman topličkog književnika

0

Posle romana ”Proleće”, ”Đavolja varoš”, i zbirke kratkih priča ”Jesam, Srbin sam pa šta? ” iz pera Topličkog pisca Branimira Đorđevića, izlazi roman ”Dnevnik”.

Dnevnik prati period od 100 godina od 1917-2017. godine, jedne obične seoske porodice iz sela Studenac nadomak Žitorađe. Naziv rukopisa ”Dnevnik”, pledira da samim naslovom uputi na sadržaj, aludirajući na zbirku, fikcioni narativ-roman, sa tendencijom da u celovitom tekstu opiše intimna ljudska iskustva.

S druge strane ”Dnevnik” može sugerisati i na knjigu žurnal, čime je žargonski označena beležnica za upisivanje serije diskretnih tekstova, sistematizovanih događaja, aranžiranih prema datumu. Među koricama knjige ukomponovana je višeslojna priča, naizgled jednostavne hronologije i fabule, čiji se delovi lančano nadovezuju, prstenasto i uporedno razvijaju segmente prostorne i vremenske određenosti. Rukopis je u suštini savremen porodični roman, sa elementima istorijskog i sentimentalnog.

– Ideja za ovaj roman je priča iz života, bazirana na autentičnim događajima. Dnevnik je kompleksniji u odnosu na moja dva prethodna romana, jer ovaj roman prati više paralelnih događaja. Čitaoci mogu da očekuju jednu uzbudljivu i intrigantu priči i nadam se da će ”Dnevnik” imati dug vek kod čitalaca. – rekao je za ”Dobričke” autor romana Branimir Đorđević.

Pa ipak, težište romana je na likovima i dijalozima a ne na događaju, čime autor bolje otkriva i sagledava čovekov unutrašnji svet ali se odriče kvalitetnijih opisa prostora i vremena radnje. U strukturi dela posebno se izdvajaju umetnute priče. Roman je izlazi  iz štampe polovinom septembra, a uskoro se očekuje promocija širom Srbije.

(Autor: Nemanja Tonić, Internet novine Dobričke)

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here