Novi skandal na Medicinskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici

4

Posle višečasovne rasprave narodnih poslanika na 27. sednici Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološkli razvoj i informatičko društvo Skupštine Srbije, koji su zatražili ostavku dekana Medicinskog fakulteta u Prištini sa trenutnim sedištem u Kosovskoj Mitrovici prof. dr Radeta Grbića, dogodio se novi skandal.

Dekan Medicinskog fakulteta odbio je pritužbe narodnih poslanika i njihov zahtev da podnese ostavku, pa je o pritužbama profesora Medicinskog fakulteta na rad ovog dekana raspravljao i Senat Univerziteta. Članovima Saveta obratili su se profesori Medicinskog fakulteta iz Prištine sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici profesor fiziologije dr Vojkan Nestorović i prof. dr Aleksandar Ćorac, predsednik Odbora Sindikata u ovoj visokoškolskoj ustanovi. Nakon jednočasovne diskusije doneta je odluka da dekan Medicinskog fakulteta prof. dr Rade Grbić podnese ostavku, ali je on odbio i zahtev Senata Univerziteta.

– Odluka da dekan prof. dr Rade Grbić podnese ostavku bila je jednoglasna i za tu odluku je glasalo 18 članova Senata. Jedino je prof. dr Rade Grbić bio protiv te odluke kao 19. član Senata. Pri tome je prof. dr Rade Grbić bio izričit i saopštio je svim senatorima da neće podnositi ostavku jer to nije po zakonu i da njega jedino može da smeni Savet fakulteta, priča prof. dr Vojkan Nestorović.

Grbiću se stavlja na teret da je navodno zaposlio 42 radnika u vreme zabrane zapošljavanja, da je primao studente sa neakreditovanog Medicinskog fakulteta ,,U.S. Medical School,, i priznao ispite koji su oni navodno položili kada je taj privatni fakultet već bio u stečaju, te da je jedna studentkinja dva puta diplomirala. Takođe, Grbića optužuju i da je zajedno sa nekadašnjim direktorom KBC Priština, prof. dr Stojanom Sekulićem, načinio falsifikat Sporazuma između Medicinskog fakulteta Priština i Kliničko –bolničkog centra ,, Priština,, sa sedištem u Gračanici, potpisanog jula 2012. godine.

– Dekan Rade Grbić svojim postupcima gura fakultet u provaliju. Nažalost, to ne čini sam, već u tome ima pomoć predsednika Saveta fakulteta koji to čini iz ličnih interesa – tvrdi predsednik Odbora sindikata prof. dr Aleksandar Ćorac, pa dodaje:

– Na jednom od Senata Univerziteta u Prištini dekan Grbić je iznosio niz neistina na moj račun. U želji da zaštitim sebe i svoj višegodišnji rad, tražio sam od Senata da mi omogući da iznesem činjenice i demantujem njegove navode, što mi je i odobreno. Tražio sam dekanovu odgovornst i 18 članova Senata je glasalo za njegovu ostavku, kaže prof dr Aleksandar Ćorac, predsednik Sindikana na Medicinskom fakultetu.

Kako stvari stoje, naši sagovornici ističu da ostaje još da ministar za prosvetu predloži Upravni nadzor ad radom Medicinskog fakulteta. U protivnom, prof. dr Rade Grbić ostaje dekan na neodređeno, a fakultet grca u problemima i krajnje poremećenim međuljudskim odnosima, u kojima profesori jedni druge optužuju za kriminal.

4 KOMENTARA

 1. Da li je moguce da i pored svih prijava, kontrola,,inspekcija profesori cute i podrzavaju rad ovakvog dekana. Postavlja se logicno pitanje.ZASTO? Zasto Odbor fakulteta ne ispunjava svoju osnovnu funkciju?
  Evidetno je da dekana pokrivaju osobe koje imaju debelog interesa u svemu ovome. I vuci siti i ovce na broju a stardaju studenti koji su prepusteni ovakvim profesorima koji im uzimaju pare za ispite.Kriminal cveta i svi zadovoljni. I tako skolovani novopeceni doktori ima da nas lece i izlece.

 2. Profesor Ćorac je poznat kao jedini student u istoriji Medicinskog fakulteta koji je nakon poslednjeg ispita ponovo polagao čak četiri predmeta kako bi povećao prosek na osam. Onda je sa lažnim prosekom postao asistent.

  • E dekane o tome ste lagali cak i na Senatu, a to i lici na vas , laziiiiiii, izmisljotine u gluvo doba noci kad se partija zavrsi….treba para……
   Profesor Corac je nazalost jedan od malobrojnih nekorumpiranih na tom fakultetu. O tome cak i ptice na grani znaju….

   Tako da bravo dekane za ovaj komentar….

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime