Novinarstvo je život, onlajn novinarstvo je budućnost

0
seminar-novinarstvo
Foto: Bojan Miljuš

U sali Doma kulture Prokuplje u petak 2. oktobra održana tribina u okviru projekta „Unapređenje profesionalnog novinarstva u Toplici“. Reč je o projektu Internet medija Top novosti koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja. Na tribini su govorili dugogodišnji novinari Miloš Ivanović, urednik Top novosti, novinarka Večernjih novosti Dragana Zečević i kolumnistikinja Srbijanka Stanković.

Cilj projekta

Projekat čiji je osnovni cilj da unapredi novinarstvo, kapacitete i resurse lokalnih medija, pored tribine u Prokuplju realizovaće se i kroz seminar u Kuršumliji, monitoring internet portala u Toplici i istraživački rad novinara u narednom periodu.

– Motivisani željom da osnažimo lokalne medije, prateći prethodnih meseci objave, vesti, izveštaje i reportaže u onlajn medijima u Toplici, pokrenuli smo se i odlučili da unesemo neke promene. U lokalnom novinarstvu je apsolutno sve važno i sve je vest. Vest će nekada biti i neka interesantna fotografija, kratka crtica iz života, neka zanimljivost, a ne samo hronika ili zvanična saopštenja koja se danas u najvećoj meri objavljuju. Ona jesu važna, ali nisu jedino što možemo kao internet mediji da poudimo – rekao je urednik Top novosti Miloš Ivanović.

Vest je kraljica novinarstva

novinarstvo-seminar
Foto: Bojan Miljuš

Na tribini je govorila i Dragana Zečević, novinarka Večernjih novosti i reporterka sa Kosova i Metohije i Topličkog kraja.

– Vest je kraljica novinarstva. Svi smo mi u svojim novinarskim počecima grešili pa u želji da napišemo što kvalitetniji tekst pisali smo astronomski dugačke članke. To nije novinarstvo. Novinarstvo je život, način na koji posmatraš društvo i sve njegove zakone, kao i svest o društvenoj odgovornosti koji svaki novinar nosi. – rekla je Dragana Zečević.

Govoreći o tome koliki je značaj da se mladi novinari podstaknu na rad, novinarka Zečević je još jednom podsetila na to koje su glavne karakteristike vesti kao novinarskog žanra. Pritom je istakla u prvi plan da pravi novinar treba uvek negovati solidarnost i saradnju sa kolegama, ali i urođenu radoznalost i želju da prenese na pravi način informacije do kojih dođe.

Izazovi onlajn novinarstva

novinarstvo-tribina
Foto: Bojan Miljuš

O onlajn novinarstvu i izazovima izveštavanja u digitalno doba govorila je Srbijanka Stanković, urednica magazina Topličanka i kolumnistkinja banjalučkog magazina Lola.

– Kao višegodišnja saradnica i urednica Top novosti otkrila sam one najbitnije razlike pisanja za tradicionalne i onlajn medije. Činjenica je da je onlajn novinarstvo budućnost izveštavanja, sa svim svojim prednostima i manama. Kada je reč o internet medijima hipertekstualnost, multimedijalnost, brzina i interaktivnost izdvajaju se kao najznačajnije karakteristike koje se jednostavno ne mogu zanemariti. Međutim, uz sve prednosti koje nudi pisanje za onlajn portale, svaki novinar je nosilac jedne posebne odgovornosti – pogotovo u digitalnoj eri – da prezentuje samo proverene informacije i izbegne najveću pošast modernog onlajn izveštavanja, a to su dezinformacije i lažne vesti – rekla je Stanković.

Učesnici tribine imali su priliku da postave pitanja predavačima, povela se diskusija o mogućnosti provere istinitosti vesti i tačnosti svega što se objavi, novinari su delili svoja iskustva u radu. Polemika je otvorila neke nove i značajne teme, te je sasvim izvesno već u ovoj fazi projekta da prostora za poboljšanje i razvoj istraživačkog onlajn novinarstva u Toplici.

Tekst je napisan u okviru projekta „Unapređenje profesionalnog novinarstva u Topličkom okrugu”, koji se sufinansira iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime