Novogodišnji intervju sa gradonačelnikom Prokuplja Aleksandrom Simonovićem

2

U novogodišnjem intervjuu za Top Novosti, gradonačelnik Grada Prokuplja Aleksandar Simonović govori o rezultatima koji su ostvareni u 2019. godini gradske vlasti i planovima za Novu 2020. godinu.

Koji su to najvažniji problemi koji su rešeni u 2019. godini na teritoriji Prokuplja i koji su to rezultati postignuti?

– Vraćanje dugova i stabilizacija budžeta. Vratili smo dugovanja, a da se nismo kreditno zadužili, što je veliki uspeh. U međuvremenu su nam pristigle neke kamate na ta dugovanja, ali i to će biti isplaćeno početkom 2020. godine, tako da ćemo tada moći da kažemo da Prokuplje nikome ništa ne duguje. Budžet je sada stabilan, tako da svake godine sve više izdvajamo i ulažemo u naše najmlađe sugrađane, u predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje. Predviđena su sredstva i za socijalu, poljoprivredu, infrastrukturu i, naravno, kapitalne projekte, koji su prioritet u 2020. godini.

Koliki je pomak napravljen vezan za infrastrkturu, odnosno asfaltiranje gradskih ulica i puteva s obzirom da je zbog ranijih dugova nedovoljno ulagano u ovu oblast?

– U početku smo radili samo osnovno, neophodno. Bilo je važno urediti one ulice koje su bile u najgorem stanju. Stabilizacijom budžeta, počela su veća izdvajanja za infrastrukturu, ulice i puteve u gradu i selima. Za razliku od prethodnih, 2019. godine mnogo toga je urađeno na putnoj mreži, kako u samom centru Prokuplja, tako i u seoskim sredinama. Za ove namene, 2019. godine utrošeno je milion evra. Budžetom za 2020. godinu, planirano je veće izdvajanje za infrastrukturu nego što je to bio slučaj 2019. godine. Zimski period ćemo iskoristiti za pripremu neophodne tenderske dokumentacije i raspisivanje javnih nabavki za nove radove na putnoj mreži u gradu i selima, kako bi se na proleće odmah počelo sa radovima , kaže Simonović.

Kada se može očekivati realizacija tri kapitalna projekta, izgradnja industrijske zone, izmeštanje bolnice i izgradnja pijace?

– Realizacija prve faze projekta preseljenja Bolnice, počeće 2020. godine. Reč je o energetskoj efikasnosti, a vrednost ovih radova sa PDV-om je milijardu dinara. Poslednja faza izgradnje pijace počeće takođe 2020. godine, za kad je planiran i početak radova na izgradnji nove Industrijske zone, ističe gradonačelnik Prokuplja.

Da li se može očekivati otvaranje nekih novih radnih mesta u Novoj godini u Prokuplju?

– Izgradnjom Nove industrijske zone i ukidanjem zabrane zapošljavanja, problem nezaposlenosti u Prokuplju, ali i u celom Topličkom okrugu biće rešen. Imamo mlade ljude, obrazovane, stučne, kojima moramo obezbediti zaposlenje.

Koji su to najvažniji projekti koje planirate kao Grad da realizujete tokom 2020. godine i koliko bi oni trebali da poboljšaju život građana?

– Preseljenje Bolnice, izgradnja Industrijske zone, rekonstrukcija zgrade Gimnazije, izgradnja moderne pijace,  restauracija Tvrđave… Preseljenjem Bolnice, građani će dobiti zdravstvenu zaštitu na jednom mestu, dok će nova Industrijska zona doprineti da se problem nezaposlenosti reši. Rekonstrukcijom Tvrđave, građani će imati još jedno mesto u gradu gde će moći da prošetaju, da provedu vreme sa svojom porodicom, a to će privući i turiste. Rekonstrukcijom Gimnazije, naša deca će dobiti uređenu školsku zgradu. Naravno, svaki grad treba da ima i modernu, uređenu pijacu. Na smemo da zaboravimo i izgradnju auto-puta, nakon čega će saobraćaj kroz Prokuplje  biti smanjen, a samim tim i buka, kao i zagadjenje, što je veoma važno, kazao je u novogodišnjem intervjuu za Top Novosti, gradonačelnik Grada Prokuplja Aleksandar Simonović.

2 KOMENTARA

  1. Gospodine moje pitanje; sta ste uradio u Prokuplje da je narod uocio boljitak, ja moram reci jasno studierte , Prokuplje je najpropaliji grad ,nerazumem Kako dobi Status grada Sramno je Velickovic

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime