Nušić na dijalektu u prokupačkom Domu kulture

0
krasić
Foto: Dramski studio, srednjaskolabrus.edu.rs

Dramski studio Srednje škole u Brusu premijerno za prokupačku publiku izvodi predstavu “UJEŽ” u ponedeljak 15. aprila u 20h u Domu kulture.

Komad govori o ženskom principu, borbi žena za ravnopravnost i emancipaciju kroz žensko udruženje, kao i o raspadu jedne porodice usled zaslepljenosti poslom i ambicijama. Ujež je skraćenica od Udruženja jugoslovenskih emancipovanih žena koje su, čini se, spremne sve da žrtvuju zarad posvećenosti Udruženju, na duhovit način. Duhovitost komada pojačava govor tipičan za gradove južne Srbije (Leskovac, Vlasotince, Prokuplje, Niš). Ovo je prvi put da neka dramska družina izvodi tekst Branislava Nušića na dijalektu. Adaptaciju teksta uradila je Jelena Vukadinović.

– Dramski studio Srednje škole u Brusu se trudi da na originalan način pristupa svim tekstovima koje izvodi na sceni. Originalno u izvođenju ovog Nušićevog teksta nije sam jezik, već i izuzetna živost, temperamentnost likova, koja je odlika nas južnosrbijanaca. Kao što znate, lik je živopisniji, rečitiji, upečatljiviji ako ga predstavite dijalekatskim govorom. Veliki je broj takvih likova u našoj književnosti. Imamo izuzetno dobru saradnju sa prokupačkim Domom kulture. Lako je sa njima dogovarati se o terminima izvođenja naših predstava. Lako je da se dogovore oni koji za kulturu žive. Hvala im na tome! Naravno, izuzetna je i saradnja sa učenicima-glumcima iz prokupačke Gimnazije. Ovom prilikom ih pozdravljamo! Dođite da na trenutak izađete iz kalupa i vidite koliko je smeh dragocen i redak u vremenu u kojem živimo. – rekao je reditelj predstave profesor Ljubiša Krasić.

Dramski studio Srednje škole u Brusu postoji od novembra 2012. godine. Od početka ga vodi profesor književnosti Ljubiša Krasić. U prethodnim sezonama prokupačka publika imala je priliku da uživa u predstavama “Azil za beskućnike ili Radionica mrtvačkih sanduka Rusin A.D.” i “Morska bolest”, koje je pripremila ova dramska sekcija.

Ulaz na predstavu “Ujež – na južnjački način” je besplatan.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime