O srpskoj heroini u Narodnom muzeju

0

Danas je u Narodnom muzeju Toplice promovisana knjiga o Milunki Savić, najvećoj srpskoj ratnoj heroini. Knjiga autora Vidoja Golubovića, Predraga Pavlovića i Novice Pešića okupila je veliki broj Prokupčana i prokupačkih gimnazijalaca, pa se promocija pokazala kao jedan nesvakidašnji čas o nacionalnoj istoriji.

Knjigu su predstavili direktor muzeja Darko Žarić, istoričar Petko Marjanović i jedan od autora Predrag Pavlović, dugogodišnji predavač nacionalne i vojne istorije na Vojnoj akademiji.

– Knjiga o Milunki Savić je važan doprinos srpskoj istoriografiji koja čuva od zaborava rodoljublje nepismene devojke sa obronaka Kopaonika, koja se ravnopravno s muškarcima borila za oslobođenje svoje otadžbine Srbije, rekao je Pavlović.

Milunka Savić je nosilac Karađorđeve zvezde, Legije časti, ordena za hrabrost Miloš Obilić i mnogobrojnih francuskih odlikovanja. Svoje herojstvo pokazala je u balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu, boreći se rame uz rame sa herojima Drugog gvozdenog puka.

Tek 2013. godine, 40 godina nakon smrti, njeni posmrtni ostaci uz uz najveće državne, vojne i verske počasti položeni u grobnicu u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu, i to uz taktove pesme „Tamo daleko“. Ovom pesmom, u izvođenju Dečjeg hora Doma kulture,  otvorena je današnja promocija, a njen završetak je obeležen emitovanjem dokumentarnog filma o Milunki Savić, koji je priredio Branko Stanković, novinar RTS-a.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime