O Topličkom ustanku uoči obeležavanja 100 godina

2

Toplički ustanak 1917. godine je bio srpski ustanak protiv bugarske i austrougarske okupacije za vreme Prvog svetskog rata. To je jedini “ustanak iza frontova”, odnosno jedini ustanak u nekoj državi okupiranoj od Centralnih sila tokom celog Prvog svetskog rata.

Trajao je od 21. februara do 25. marta 1917. godine. Ustanička vojska od petnaestak hiljada boraca sručila se u rano proleće sa planina u ravnice i zarobila oko hiljadu bugarskih vojnika i oslobodila veliki deo južne Srbije. Najveće borbe su vođene u dolini južne Morave, na Kopaoniku i na severu Kosova.

Opštim narodnim ustankom stvorena je takozvana “TOPLIČKA SLOBODNA REPUBLIKA”, koja je trajala mesec dana. Obuhvatala je teritoriju Toplice, Jablanice, Jastrepca, istočnih i srednjih predela Kopaonika.

Ofanzivom centralnih sila i strahovitom odmazdom u proleće 1917. godine “Toplička država” je slomljena. U samom okrugu do temelja je uništeno pedeset pet sela.

U jesen iste godine Toplički ustanak je konačno ugušen u krvi. Okupatorski vojnici, najviše bugarski, ubijali su ne samo poslednje učesnike pobune, nego i žene, decu, starce.

(Izvor: Istorija Srba)

2 KOMENTARA

  1. Sve je ovo lepo i postujem to,ali toplica je danas najbedniji kraj u celoj srbiji sta tu ima da se prica kada se branila drzava bili smo prvi kada je drzava trebala da to vrati bili smo zadnji.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime