Obeležen 9. oktobar u Prokuplju

2
Foto: Služba za odnose sa javnošću Opštine Prokuplje

Polaganjem venaca na Spomenik palim borcima u Narodnooslobodilačkom ratu od 1941. do 1945. godine obeležena je godišnjica prvog oslobođenja Prokuplja u Drugom svetskom ratu.  

Malo je poznato da ovaj datum označava jedinstven istorijski trenutak, dan kada je u jesen  1941. godine nakratko bilo slobodno u okupiranoj Evropi. Predsednik opštine Prokuplje Aleksandar Simonović je u svom govoru rekao da ipak svi znaju da su Topličani oduvek baštinili antivašističku tradiciju i u oba rata dali ogromne žrtve za slobodu svog naroda.

– Toplica je tokom Drugog svetskog rata slobodu platila sa 30 hiljada žrtava i dala 20 narodnih heroja. Rat se završio pobedom slobodarskih snaga. Rezultati te borbe bili su sloboda i mir, za koje mi sada dugujemo zahvalnost našim preciima, koji su najbolje znali kolika je cena slobode i kako je njena vrednost nemerljiva – rekao je Simonović. 

Pored predsednika opštine, vence na spomenik položili su pripadnici vojske Srbije na čelu sa komandantom Treće brigade kopnene vojske Srbije pukovnikom Predragom Grbićem, načelnik Topličkog upravnog okruga Nebojša Vukadinović, predstavnici SUBNORA-a, boračkih organizacija i udruženja.

 

2 KOMENTARA

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime