Obeležen Dan državnosti Srbije u Kruševcu

0

Gradonačelnik Kruševca Dragi Nestorović, predsednik Skupštine grada Živan Nikolić i zamenik gradonačelnika Jasmina Palurović danas su povodom državnog i verskog praznika Sretenja, Dana državnosti Republike Srbije, položili venac na Spomenik kosovskim junacima.

Dan državnosti Srbije obeležava se u znak sećanja na 15. februar 1804., kada je na verski praznik Sretenje, pod vođstvom Karađorđa, u Orašcu, počeo Prvi srpski ustanak, borba za oslobođenje od viševekovnog robovanja pod Turcima. Na isti dan 1835., na velikoj Narodnoj skupštini u Kragujevcu, proglašen je prvi Ustav Srbije poznat kao „Sretenjski ustav“, koji je označio i početak savremene srpske državnosti. Sretenje je za Dan državnosti Srbije proglašeno 10. jula 2001. godine.

Nakon polaganja venaca, gradonačelnik Dragi Nestorović čestitao je Dan državnosti svim građanima Kruševca.

– Iako Srbija slavi Sretenje kao svoj praznik od 2001., tek sad je stekla sve prave atribute države. Njen ugled se kontinuirano povećava, postala je ravnopravan i respektabilan partner u pregovaranjima i odlučivanjima sa Evropskom unijom. Na planu unutrašnjih reformi, otpočeli su koreniti procesi koji treba tek da rezultiraju statusom moderne, evropske države sa jakom ekonomijom i sistemom u kome vladaju zakoni, a ne pojedinci, izjavio je gradonačelnik Kruševca Dragi Nestorović.

Jutrošnjem polaganju venaca prisustvovali su i gradski većnici, direktori javnih preduzeća i ustanova, vence su položili i načelnik Rasinskog upravnog okruga Branislav Vesić i delegacija Slobodarskog pokreta.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime