Obeležen Dan oslobođenja Prokuplja

0
????????????????????????????????????

Polaganjem venaca na spomenik palim borcima u Narodnooslobodilačkom ratu, u Prokuplju je obeležen 9. oktobar, Dan osobođenja grada.

Vence su položili i počast palim Topličanima odali predstavnici Opštine Prokuplje, Topličkog upravnog okruga, Vojske Srbije, SUBNOR-a, Udruženja boraca, kao i drugih boračkih organizacija.

Ispred lokalne samouprave, prisutnima se obratio zamenik predsednika Opštine Prokuplje Miroljub Paunović.

– Danas ovde, pred spomenikom palim Topličanima u Drugom svetskom ratu, obeležavamo značajan datum iz istorije našeg grada, ali i srpske istorije. Obeležavajući 9. oktobar, sećamo se naših žrtava, znanih i neznanih junaka koji su dali svoje živote i zauvek ih uzidali u budućnost zemlje Srbije. Prokuplje je prvi put oslobođeno na današnji dan 1941. godine. I tih ratnih godina, kao i mnogo puta ranije, Toplica je pokazala svoje rodoljublje. Hrabro su njeni sinovi započeli borbu protiv višestruko nadmoćnijeg neprijatelja. Sa druge strane, i oni koji su ostali na svojim ognjištima, bili su spremni da se žrtvuju, da zaštite ustanike i na taj način doprinesu rađanju slobode, rekao je Paunović.

Podsećajući na herojsku borbu topličkog naroda, on je istakao da su sinovi Toplice hrabro započeli borbu protiv višestruko nadmoćnog neprijatelja, ali su i oni koji su ostali na svojim ognjištima bili spremni da se žrtvuju, da zaštite ustanike i na taj način doprinesu rađanju slobode.

Paunović je ovom prilikom pozvao prisutne, a i sve građane Prokuplja i Toplice da se 12. oktobra u 12 sati okupe pred novim spomenikom junacima Gvozdenog puka i da se zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji će otkriti spomenik, poklone senima naših junaka iz Prvog svetskog rata, koji zarad slobode svoje otadžbine položiše živote na oltar junaštva i večne slave.

U okviru kulturnog dela programa obeležavanja ovog važnog datuma učestvovao je Dečiji hor Doma kulture „Sanjalice“ pod rukovodstvom Sanje Stojković, koji je izveo himnu Srbije i pesmu „Oj, Srbijo“. Stihove Đure Jakšića “Otadžbina“ govorila je Sofija Đorđević, dok je pesmu „Moja domovina“ Dušana Vasiljeva, recitovao Dušan Marković.

 

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here